Hopp til innhold

Har startet vaksinetesting på barn: FHI vil vente på mer data

Pfizer/Biontech har begynt å teste vaksiner på barn under elleve år. FHI-overlege sier det er for tidlig å si om barn må vaksineres for å oppnå flokkimmunitet.

Koronavirus i Kina

VEIEN UT AV PANDEMIEN?: Helsearbeidere registrerer en journalist med barn ved et vaksinasjonssenter i Beijing denne uken. Det er kvinnen som skal få vaksinen, det er foreløpig ingen koronavaksiner godkjent for barn.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

Ifølge detaljer publisert på clinicaltrials.gov dreier det seg om testing av tre ulike nivåer med vaksinedoser på barn under elleve år. Det pågår allerede vaksinetesting på barn mellom 12 og 15 år.

Moderna og AstraZeneca er allerede i gang med tilsvarende vaksinetesting på barn. Johnson & Johnson planlegger også det samme.

Kinesiske Sinovac offentliggjorde denne uken data fra en undersøkelse med 550 deltagere. Den viser ifølge selskapet at deres vaksine er trygg for barn i aldersgruppen 3 til 17 år. Kinesiske helsemyndigheter har ikke avgjort om vaksinen skal brukes på barn ennå.

Foreløpig er ingen av vaksinene godkjent for bruk på barn under 16 år.

– Kan være viktig

Margrethe Greve-Isdahl er overlege ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet, og kan mye om barn og vaksiner.

Margrethe Greve-Isdahl

Margrethe Greve Isdahl, overlege ved avdeling for smittevern og vaksine ved FHI.

Foto: NRK

Hun sier vaksinering av barn kan være viktig, av to grunner. Den ene er at det kan være viktig å vaksinere barn som har alvorlige lidelser, som nevromuskulære lidelser og medfødte syndromer.

– Det er noen grupper som kan ha høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19, påpeker Greve-Isdahl.

Den andre grunnen er at det kan hende vaksinering må til for å skape flokkimmunitet i befolkningen.

For å si noe sikkert om dette trenger man bedre oversikt over hvor god effekt vaksinene har på smittespredning. I tillegg vil også vaksinasjonsdekningen i den øvrige befolkningen spille inn, sier Greve-Isdahl.

– Om vi har behov for flokkimmunitet for å få kontroll på pandemien, kan det også være viktig å ha med barn i det generelle vaksinasjonsprogrammet.

– Må vente på data

Overlegen sier erfaring tilsier at barn kan få de samme vaksinene som voksne, men i annen dosering. Dette vil være et naturlig fokus i de pågående studiene legemiddelselskapene gjør.

– Er det noen risiko forbundet med å vaksinere unge?

– Det er veldig viktig å få sett på de studiene som gjøres nå, nettopp for å få avklart denne bivirkningsprofilen. Her må vi bare vente på dataene som kommer.

I begynnelsen av mars sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Dagbladet at det ikke er usannsynlig at man etter hvert vil vaksinere barn mot covid-19 i Norge.

Vaksinering

En ansatt ved Lillohjemmet klargjør en dose av Pfizer/Biontech-vaksinen.

Foto: Berit Roald / NTB

Nye varianter

De siste fem ukene har smittespredningen i Norge økt kraftig, særlig blant de yngste. Dette mønsteret er ikke like tydelig i de eldste aldersgruppene, som har høyest vaksinasjonsdekning.

– Det har sammenheng med at de nye virusvariantene er mer smittsomme generelt, også barn og unge, sier Greve-Isdahl.

Den britiske virusvarianten er nå den dominerende i Norge. Nye undersøkelser viser at denne varianten er assosiert med høyere risiko for sykehusinnleggelse, også for unge voksne.

FHI har startet en automatisert overvåkning av utbrudd i grunnskoler. Det høyeste antallet utbrudd var i uke 9, med noe nedgang i uke 10 og 11. Likevel er utbruddene mer krevende å håndtere på grunn av mer smittsomme virusvarianter.

Viruset kan gi sjelden barnesykdom

En studie publisert i det anerkjente tidsskriftet JAMA har amerikanske forskere sett på syndromet MIS-C, som i sjeldne tilfeller kan ramme barn etter koronasykdom.

Sykdommen er forbundet med betennelsestilstand i flere organer.

 Pål Surén

Pål Surén, forsker og spesialist i barnesykdommer ved FHI.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Pål Surén, forsker og spesialist i barnesykdommer ved FHI, opplyste til NRK i starten av denne uken at man har sett ti tilfeller av barnesykdommen i Norge. Samtidig forventer FHI flere tilfeller, som følge av de høye smittetallene.

På spørsmål om det er snakk om en alvorlig sykdom, svarer forskeren slik.

– De som rammes trenger sykehusinnleggelse, men de aller fleste blir friske uten å få varige men.

Surén sier det foreløpig ikke er noen metode for å identifisere risiko hos enkeltpasienter, men at fedme/overvekt er en av flere kjente risikofaktorer.

Massevaksinering i Bærum

Massevaksinering i Bærum. Smitten er på vei ned i de eldste delene av befolkningen.

Foto: Heiko Junge / NTB

AKTUELT NÅ