Hopp til innhold

Lege Jørgen Skavlan: Klokt av regjeringen å fjerne støtte til tannregulering

Den kjente allmennlegen Jørgen Skavlan mener staten ikke skal bidra til presset om å ha det perfekte smil. – Å fjerne støtten til hele denne gruppen blir helt galt, mener Tannlegeforeningen.

Jørgen Skavlan

KLOKT Å KUTTE STØTTEN: Lege Jørgen Skavland mener kun de som har medisinsk behov for tannregulering skal få støtte av det offentlige.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Nok en gang raser debatten om tannregulering og i hvilken grad det offentlige bør betale for at barn og unge skal ha riktig tannstilling, eller om foreldre skal bekoste alt helt alene.

Fra og med neste år kan deler av den offentlige støtten til tannregulering bli fjernet.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte at statsbudsjettet for 2019 trolig vil mangle et hundretalls millioner kroner til tannregulering.

Bent Høie

ALLE TRENGER IKKE REGULERING: Helseminister Bent Høie (H) mener de som kun har kosmetiske årsaker til tannregulering ikke skal få støtte fra det offentlige.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Helseminister Bent Høie (H) ville ikke bekrefte dette, men sier han mener det ikke bør betales støtte til regulering som ikke er medisinsk nødvendig.

Høie tenker dét også kan spare foreldre fra presset om å betale for kostbare reguleringer som kun er av kosmetiske grunner.

Får støtte fra lege Jørgen Skavlan

Nå kaster også lege Jørgen Skavlan seg inn i debatten. På Twitter skriver han at det er klokt av regjeringen å fjerne støtte til tannregulering.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Samfunnet skal betale alt for dem som av rene medisinske grunner trenger dette, ikke noen andre. Vi er også her annerledeslandet, sier Skavlan i en kommentar til NRK.

Langt flere norske barn og unge får tannregulering enn barn i skandinaviske naboland. Ifølge Helsedirektoratet har det norske finansieringssystemet trolig skylda.

Jørgen Skavlan

KLOKT Å KUTTE STØTTEN: Lege Jørgen Skavland mener kun de som har medisinsk behov for tannregulering skal få støtte av det offentlige.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Barn bør ikke få vite at en skjevhet, mellomrom mellom tennene, eller andre ikke-medisinsk relevante tannproblemer også må behandles. Vi sender da ikke barn med litt skjev nese, føflekk på halsen eller store øreflipper til plastiske kirurger. I hvert fall ikke ennå, fortsetter Skavlan.

Den kjente legen mener samfunnets krav til vellykkethet og et perfekt smil ikke skal stimuleres av det offentlige.

– De som virkelig må reguleres bør få alt dekket, og offentlig ansatte tannleger bør være de eneste som kan rekvirere slik behandling.

Kan spare penger på andre måter

Kjeveortoped Tor Torbjørnsen ledet utredningen «Norsk Kjeveortopedi 2016 – Tid for tannregulering».

– Dersom målet er å spare 100 millioner kroner i statsbudsjettet, så kan regjeringen få til det uten at det går utover pasientene, sier Torbjørnsen til NRK.

Utredningen tar for seg blant annet takstsystemet, som Torbjørnsen mener har svakheter som gjør at prisen på en behandling kan variere mellom kjeveortopeder.

– Takstsystemet åpner for at kjeveortopedene kan bruke subjektivt skjønn på en del takster. I tillegg er det ikke lagt inn noen begrensninger på hvor lenge behandlingen kan pågå.

Ønsker en faglig gjennomgang

President i Norges Tannlegeforening (NTF), Camilla Hansen Steinum, forteller til NRK at hun er enig med Skavlan i at de offentlige midlene skal brukes fornuftig.

– Men han tar feil når han sier at denne gruppen det nå er snakk om ikke har behov for behandling, og at det som utføres bare er kosmetisk behandling, sier Steinum.

Camilla Hansen Steinum, president Den norske tannlegeforening

GALT: Camilla Hansen Steinum i Tannlegeforeningen mener det blir galt å fjerne hele støtten til gruppe C-pasienter.

Foto: Den norske tannlegeforening

Hun presiserer også at det er viktig å ikke sykeliggjøre friske barn som faller inn under gruppe C. Mange av dem velger allerede å ikke la seg behandle.

– Derfor ønsker Tannlegeforeningen en faglig gjennomgang av regelverket, men å fjerne støtten til hele denne gruppen blir helt galt.

Frykter fattige barn får skjeve smil

Flere frykter at tannstilling kan bli et tegn på sosial status, dersom støtten til tannregulering blir kuttet.

Medlem i helse- og omsorgskomiteen, Tellef Inge Mørland (Ap), synes at man kan ta en revurdering av ordningen slik den er i dag. Men å kutte støtte for inntil 10.000 familier er feil, mener han.

– Det skal ikke være slik at man skal kunne se på smilet til et barn om det kommer fra en rik eller fattig familie, sier han til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ