Normal

Lege advarer: – Svømmesvikt kan inntre raskt i kaldt vann

Redningsvest og gode svømmeferdigheter hjelper ikke hvis vannet er kaldt og værforholdene vanskelige. Turistforeningen ber folk være forsiktige på dypt og kaldt vann.

Kajakk langs kysten

KALDT: Både i fjellvann og i sjøen er temperaturen mange steder lavere enn i fjor. I kaldt vann kan svømmeferdighetene svekkes kraftig, advarer overlege.

Foto: Johan Mikkelsen

– Hvis man havner i kaldt vann kan svømmesvikten inntre ganske raskt, lenge før kjernetemperaturen i kroppen blir alvorlig lav, sier avdelingsoverlege Ole Magnus Filseth ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Torsdag ble to voksne menn og et barn funnet flytende i innsjøen Rogen i Femundsmarka.

De tre danske statsborgerne var på kanotur da de kantret og omkom. Vannet skal ha holdt 12 grader og alle tre hadde på seg redningsvest, ifølge politiet.

Den foreløpige obduksjonsrapporten er imidleritd ikke klar i denne saken, og politiet kan derfor fastslå dødsårsak.

Vanskeligere å svømme under 18 grader

Ole Magnus Filseth understreker at man kan drukne selv om man har på seg flytevest eller redningsvest, spesielt hvis det er vind og krappe bølger.

– Når vannet er veldig kaldt, blir det vanskeligere å koordinere pusting og kroppsbevegelser, forklarer Filseth, som er ekspert på hypotermi – nedsatt kroppstemperatur.

– Hvor kaldt må det være før det blir vanskelig å svømme?

– For mange blir det vanskeligere når temperaturen er under 18 grader, men det er en treningssak. Den gjengse mann og kvinne vil ikke være i stand til å svømme normalt i vann med lav temperatur, men situasjonen er en annen dersom man har mye underhudsfett eller er trent, sier han.

Ber folk være forsiktige

Mange steder i landet er badevannet langt kaldere enn i fjor sommer.

Langs sørlandskysten er årets badetemperatur den laveste på over 18 år, ifølge målinger utført av Havforskningsinstituttet. NRK skrev tidligere denne uken at havtemperaturen var nede i 11 grader utenfor Arendal.

Også på fjellet er innsjøene kaldere enn normalt, opplyser Jan Erik Reiten, leder for driftsavdelingen i Turistforeningen i Oslo.

– I områder der det fremdeles er mye snø, vil det være kaldere i år sammenlignet med årstiden i fjor, på grunn av sen snøsmelting, sier Reiten, som ber folk være forsiktige med å bevege seg ut på dypt, iskaldt vann.

– Både når man bader og padler kan det være vanskelig å komme seg inn til land igjen, selv med redningsvest på, sier han.

– Trenger ikke bety slutten

Men hvis uhellet først er ute – hva gjør man da?

– Man må forsøke å tenke at dette ikke trenger å bety slutten, og at mange har overlevd samme situasjon før. Man må prøve å oppmuntre seg selv selv om det er veldig kaldt, sier Ole Magnus Filseth.

– Hvilke råd har du til badeglade nordmenn denne sommeren?

– Friske folk kan bade i akkurat den temperaturen de vil. Hjertesyke kan få problemer i ordentlig kaldt vann, men er man frisk skal man bare bade og kose seg. Jeg anbefalier imidlertid ikke å hoppe utfor brygger der det er brådypt og langt å svømme inn til land. Bad fra en strand der det er lett å komme opp, sier Filseth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger