Hopp til innhold

Nordea spår rentekutt i neste uke

I flere land er det nå lav eller ingen prisstigning, og negative renter. Nordea tror vi får nok et kutt i den norske styringsrenta om en uke.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea spår at styringsrenta nedjusteres neste uke. Han tror også at renta vil kuttes i ytterligere i løpet av året.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det blir helt klart et lavere rentebilde fremover enn det vi har erfart i nyere historie, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

Ifølge Bank of England har vi nå lavere rente internasjonalt enn man noen gang kan se 5000 år tilbake i tid.

Onsdag la Nordea fram sine prognoser på den norske økonomien. Her anslås det blant annet at BNP-veksten i Norge vil bli på 1,5 prosent i år og 1,7 prosent i 2016.

Oljeprisfallet skaper allerede negative økonomiske ringvirkninger, og Juel mener Norge i praksis har levd på en oljeprisboble.

– Nå har den falt sammen. Vi kommer til å få en inntektsvekst mer på linje med andre land, sier han til NRK.

Vanlig negativ rente

Like etter finanskrisen i 2008, ble norske boliglånskunder advart mot å venne seg til unormale lave lånekostnader, slik at de som tok opp boliglån skulle være forberedt på en høyere rente.

Men nå er det unormale blitt normalt. Og i mange land er det til og med negativ rente.

– Dette må bare være midlertidig. Negativ rente betyr jo at du som låntaker får penger for å låne, og sparerne mister penger ved å spare, sier Juel.

– Mindre behov for investeringer

Men de svært lave rentenivåene ute er med på å presse ned rentene her hjemme.

Norges Bank kom med overraskende rentekutt i desember i fjor og satt ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent.

Juel tror den blir satt ned nok en gang om en uke og enda en gang i løpet av året.

Dette har direkte sammenheng med kortsiktige tiltak som sentralbankene gjør, sier Juel.

– Men også langsiktige trender som at vi lever lenger og har behov for å spare mye til pensjon. I tillegg til at befolkningen synker, så det er ikke så stort behov for investeringer over tid, sier Juel.

AKTUELT NÅ