Hopp til innhold

Thommessen valgt med knapp margin

Det er 45 år siden det har vært så mange stemmer mot den valgte stortingspresidenten som under årets valg. Høyres parlamentariske leder er skuffet over egne allierte som stemte blankt.

Etter at alle stemmene var opptalt, var det klart at Olemic Thommessen (H) var valgt til Stortingspresident med knapp margin. 86 stemte for Thommessen mens 80 stemte for motkandidaten Eva Kristin Hansen (Ap). 3 stemte blankt.

Etter at alle stemmene var opptalt, var det klart at Olemic Thommessen (H) var valgt til Stortingspresident med knapp margin. 86 stemte for Thommessen mens 80 stemte for motkandidaten Eva Kristin Hansen (Ap). 3 stemte blankt.

– Jeg var forberedt på at det ville komme kritikk i salen. Dette er spørsmål om rollen som stortingspresident og dette er en diskusjon man måtte regne med slik situasjonenen er, sa Thommessen til NRK etter voteringen.

Han innrømmer at han var spent på om han faktisk ville få flertall før selve avstemmingen.

– Men jeg hadde et håp om at det skulle gå bra, sa Thommessen.

Eva Kristin Hansen ble så valgt til Stortingets 1. visepresident med overveldende flertall. 147 stemte for Hansen, mens 22 stemmer var blanke. De resterende visepresidentene ble valgt som følger:

2. visepresident: Morten Wold (Frp)

3. visepresident: Magne Rommetveit (Ap)

4. visepresident: Nils T. Bjørke (Sp)

5. visepresident: Abid Raja (V)

Thommessen er omstridt

Tradisjonelt har de andre partiene på Stortinget stilt seg bak kandidaten til partiene som sitter i regjering, men det har ikke skjedd i år.

– Etter den samstemte og kraftige kritikken som fremkom mot presidentskapet rett før sommeren, hadde det vært en anledning for flertallet å fremme en samlende kandidat til stortingspresident. Det kom mange oppfordringer, men partiet Høyre valgte å overhøre disse stemmene, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre fra talerstolen.

Etter massiv kritikk mot Thommessen i flere saker, hadde både Ap, Sp, SV og KrF bedt Høyre om å peke på en annen enn Thommessen.

Sakene Thommesen har fått kritikk for er blant annet håndteringen av overskridelsene i forbindelse med ombyggingene på Stortinget, forholdet til EOS-utvalget for de hemmelige tjenestene samt at han trakk statsminister Erna Solbergs navn inn i sin private jakt etter 200 millioner kroner på skatteparadiset Guernsey.

Da valgresultatet var et faktum sa Støre:

– Vi hadde ventet at flertallet stod bak egen kandidat, så nå forholder vi oss til det presidentskapet som er valgt.

Etter avstemmingen viste det seg at to av representantene fra de fire borgerlige partiene stemte blankt.

– Jeg synes det er bra at dette nå er avklart og at Olemic Thommessen fikk tillit. Men jeg reagerer negativt på at folk ikke gjør det de skal gjøre. Vi har hatt en grundig behandling av dette med alle de fire borgerlige partiene, sa parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre.

SV-leder Audun Lysbakken oppfordret sine partifeller til å støtte Hansen:

– Med det flertallet Stortingsvalget ga, var SV innstilt på å stemme for en president fra Høyre. Det er ene og alene Høyre sitt ansvar at det ikke blir slik, sa Lysbakken.

Det er første gang det stilles motkandidat siden tilsvarende valg i 1972 (se faktaboks).

Det tar ikke motet fra Thommessen.

– Jeg mener jeg har et greit utgangspunkt for å jobbe for å samle Stortinget om det arbeidet vi skal gjøre. Jeg er innstilt på godt samarbeid med alle partier og aller representanter i Stortinget.

Det vil for alltid hefte ved deg at du er stortingspresidenten som ble sittende etter en kampvotering.Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at livet bærer på så mange anledninger. Hva som vil hefte ved en til slutt er det ikke så lett å si så mye om, sa den ny- og gjenvalgte stortingspresidenten.

AKTUELT NÅ