NRK Meny
Normal

Lave gasspriser kan strupe Kommune-Norge

Eksperter spår lave gasspriser i 20-30 år fremover, det gir mindre penger til skoler og sykehjem.

Malkøya

Gassinntektene fra Melkøya kommer til å bli langt mindre enn først antatt.

Foto: Allan Klo / NRK

Per Richard Johansen KS/Kommunenes organisasjon

Per Richard Johansen i KS er engstelig for at det norske velferdssystemet ikke er bærekraftig.

Foto: KS

– Situasjonen ute i kommunene blir dramatisk endret i det olje- og gassinntektene avtar, sier sjeføkonom Per Richard Johansen i KS.

Inntektene faller raskt

Velferdstilbudet i Fremtids-Norge er nemlig fremdeles veldig avhengig av det vi klarer å pumpe opp av Nordsjøen.

– Vi er egentlig engstelig for å bli lurt av gode økonomiske utsikter på kort sikt og at vi bygger opp et velferdssystem som ikke er bærekraftig i lengden, sier Johansen.

For olje- og gassinntektene som skal betale for sykehjem og skoler faller langt raskere enn vi trodde.

Norsk oljeproduksjon er allerede klart fallende, og de fete gassinntektene som skulle komme i stedet er uteblitt. Gassprisene er nemlig langt lavere enn både regjeringen og oljeselskapene har trodd.

– Nå kan det se ut til at man må revurdere det bildet litt både i oljeselskapene og i finansdepartementet, sier Econ-forsker Kent Pedersen, som tidligere har beregnet gassinntektstapet i fremtiden til opptil 1000 milliarder kroner.

For mye gass i 30 år

Det er særlig de overraskende store mengdene med amerikansk skifergass som indirekte kan gi mindre penger til Kommune-Norge.

At altfor mange nå har gass å selge, sender nemlig gassprisene rett i kjelleren. Og skal vi tro en av verdens mest anerkjente energianalytikere blir det like ille i minst 10 år fremover.

– Jeg tror overskuddet vi ser i gassmarkedet nå kommer til å fortsette. Og da tenker jeg ikke på to eller tre år, men i 20-30 år, sier direktør Amy Jaffe i amerikanske Energy Forum, som mener dette er alvorlig for Norge, for vi trenger høye gasspriser de neste ti årene. Fra 2020 begynner nemlig også den norske gassproduksjon å falle raskt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger