Hopp til innhold

Lav valgdeltagelse om kommunesammenslåing

De foreløpige resultatene etter folkeavstemningen om kommunesammenslåing viser lav valgdeltagelse og store sprik i hvem som ønsker å slå seg sammen med hvem. Ikke alle ønsker om samarbeid er like gjensidig, men enkelte omfavner hverandre.

kommunesammenslåing

TELLER STEMMER: På rådhuset i Rælingen startet Terje Granerud opptellingen av stemmer etter valget om kommunesammenslåing mellom Rælingen og Skedsmo. Det endte med et krystallklart nei til sammenslåing.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Flertallet i flere kommuner i Møre og Romsdal ønsker at kommunen skal bli stående alene. I Kristiansund og Molde ønsker man imidlertid storkommuner.

I Molde har 71 prosent av de 1.500 som har deltatt i en spørreundersøkelse, sagt ja til sammenslåing med de syv nabokommunene Aukra, Eide, Fræna, Gjemnes, Midsund, Nesset og Rauma.

I Kristiansund svarer hele 79 prosent at man er positive til å etablere en større kommune med Kristiansund som regionsenter, viser en innbyggerundersøkelse. Her inngår kommunene Kristiansund, Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Halsa og Aure.

Se alle valgresultatene fra Møre og Romsdal her.

Massivt nei til sammenslåing

I Rælingen kommune i Akershus sier et klart flertall nei til sammenslåing.

Sent mandag kveld viste de siste tallene fra den rådgivende folkeavstemningen om sammenslåing at drøye 83 prosent av dem som hadde avgitt sin stemme, hadde svart nei, forteller ordfører Øivind Sand til Romerikes Blad.

I Rælingen hadde innbyggerne valget mellom en sammenslåing med Skedsmo kommune, eventuelt med tillegg av nabokommunene Fet og Sørum, eller at kommunen fortsetter som egen kommune.

Valgdeltakelsen var på mellom 20 og 30 prosent.

kommunesammenslåing

GLAD FOR NEI: På rådhuset i Rælingen var ordfører Øivind Sand fornøyd med et klart nei-flertall, etter valget om kommunesammenslåing mellom Rælingen og Skedsmo.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Klart nei i Klepp og Hå

Alle stemmene er nå talt opp på Jæren. Hå og Klepp sier klart nei til kommunesammenslåing, mens Time sier ja.

– Jeg er godt fornøyd med resultatet i Time. Det var som forventa, men jeg er overraska og skuffa over det store nei-fjertallet i klepp, sier Reinert Kverneland til NRK.

I Hå sier 74,4 prosent nei til kommunesammenslåing. Valgdeltakelsen er på 59,3 prosent. I Klepp har 73,4 prosent sagt nei til sammenslåing. Valgdeltagelsen var på 55 prosent. I Time har 56,4 prosent stemt ja til kommunesammenslåing. Valgdeltagelsen er på 53 prosent.

Ane Mari Braut Nese stemmer i folkeavstemningen

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese stemte ja i folkeavstemningen. Flertallet av innbyggerne hennes som har forhåndsstemt har sagt nei.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Stord sier ja til Fitjar

Opptellingen i kveld viser at 84,8 prosent av stordabuene sier ja til en sammenslåing med Fitjar, mens 14,8 prosent sier nei. Men valgdeltagelsen var svært lav. Bare 2.600 av de 14.400 stemmeberettigede på Stord har avgitt stemme.

Harry Herstad i Stord Arbeidarparti, ny ordførar i Stord kommune

Ordfører i Stord kommune, Harry Herstad (Ap)

Foto: NRK

– Dette viser at engasjementet rundt en sammenslåing med Fitjar ikke er stort hos stordabuene. Dette er et klart signal fra Stord om at Fitjar er velkommen, sier ordfører Harry Herstad til NRK.

70 prosent av forhåndsstemmene i Fitjar viser at folket sier nei til sammenslåing med storebror Stord.

Hemne sier ja, men Aure vil ikke

I Hemne i Sør-Trøndelag er det et klart flertall for sammenslåing med nabokommunen Aure, men naboene over fylkesgrensen i Møre og Romsdal svarer tvert nei.

I folkeavstemningen i Hemne i dag ble det avgitt 973 stemmer om kommunesammenslåing. 826 sa ja, 114 sa nei og 33 stemte blankt. Valgdeltakelsen var lav, på kun 29,1 prosent.

kommunesammenslåing

Det er store variasjoner i valgdeltagelsen, men i mange kommuner er valgdeltagelsen lav.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Nei til Stor-Romsdal

Eide kommune var først ferdig med opptellingen fra den rådgivende folkeavstemningen.

Her sier innbyggerne nei til Stor-Romsdal. Valgdeltakelsen var på 45,81 prosent.

Det var fire alternativer innbyggerne i Eide kunne stemme over. De fikk følgende oppslutning: 0-alternativet (Eide skal bestå som egen kommune): 31,63 prosent. Eide–Fræna: 23,47 prosent. Eide–Fræna–Averøy: 34,85 prosent. Romsdalsalternativet: 10,05 prosent.

Vanylven-nei til Vågsøy og Selje

61 prosent av stemmene i Sunnmørskommunen Vanylven sier ja til kommunesammenslåing. Men de aller fleste, 72,5 prosent, vil ha en kommune nordover med Sande, Herøy, Ulstein og Hareid–i nye Runde kommune.

– Som politiker er det veldig greit å få et så klart og tydelig råd fra folket. Det er jeg svært fornøyd med, sier ordfører Lena Landsverk i Sande.

Stein Robert Osdal

Stein Robert Osdal (KrF), ordfører i Selje.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Bare 13 prosent ønsker en kommunesammenslåing med Selje og Vågsøy i en ny Stad kommune.

– Frammøteprosenten er lav, og kretsene spriker veldig på hva de vil, sier ordfører Stein Robert Osdal (KrF) i Selje.

Tingvoll vil stå alene

Flertallet i Tingvoll kommune på Nordmøre ønsker at kommunen skal bli stående alene.

Over 70 prosent stemte for Tingvoll som egen kommune, mens 24,4 prosent stemte for en storkommune med Kristiansund, skriver Aura Avis.

I Kristiansund svarer 79 prosent at man er positive til å etablere en større kommune med Kristiansund som regionsenter, viser en innbyggerundersøkelse.

I Gjemnes er det dødt løp mellom Kristiansund og Molde.

Kristiansund sentrum

I Kristiansund er et klart flertall av byens innbyggere positive til å etablere en større kommune med Kristiansund som regionsenter.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Surndal vil ha storkommune

I Surnadal er 61,3 prosent av dem som avga stemme, positive til en sammenslåing med Halsa og Rindal. Resten ønsker at kommunen skal fortsette som en selvstendig kommune. I Surnadal var valgdeltakelsen 32,5 prosent, skriver Tidens Krav.

I Averøy var valgdeltakelsen 56,1 prosent. 61 prosent ønsker at kommunen fortsetter alene.

I Nesset kommune ønsket 49,1 prosent av innbyggerne å slå seg sammen med nabokommunen Sunndal. I Sunndal vil derimot 77,4 prosent at kommunen skal stå alene.

Midsund-ja til Aukra

I Midsund ble det avgitt 870 stemmer. Valgdeltakelsen var på 56,5 prosent.

Slik fordelte stemmene seg: Aukra: 74,7 prosent. Romsdal: 23,1 prosent. Blankt: 2,2 prosent. Det er avgitt 227 forhåndsstemmer.

– Vi har talt dem opp. Det er 172 som vil at Midsund skal slå seg sammen med Aukra, forteller valgmedarbeider Astrid Abelseth.

AKTUELT NÅ