Hvor er "gutsen"?

Norges Lastebileierforbund er lei problemene med utenlandske vogntog. – Vi er lei nølingen, sier forbundet .

Vogntoguhell på Rudshøgda
Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

 Etter flere år med stengte veier, utforkjøringer og problemer ønsker nå Norges Lastebileierforbund at noe gjøres.

- Jeg etterlyser den såkalte ”gutsen”. Hvor blir den av? Vi har gang på gang tatt opp dette, sier Gunnar Apeland, administrerende direktør i Norges Lastebileierforbund.

Apeland og flere andre interesseorganisasjoner har i lang tid kjempet for å gjøre noe med utfordringene knyttet til de utenlandske vogntogene.

- Det tok tre år før de gjorde noe med påbudet om kjettinger. Det sier vel en del, sier Apeland.

 

 

Stein Osen er vogntogsjåfør for Trønderbilene
Foto: Øyvind André Haram / NRK

 Er ikke forberedt 

Stein Osen er en av rundt 25.000 yrkessjåfører som daglig kjører på norske veier. Ukentlig kjører han flere ganger Namsos-Oslo. NRK Her&Nå ble med Osen på tur fra Trondheim til Oslo.

- De er ikke skodd for norske vinterveier. De har ikke boogie, kjører med såkalte helårsdekk som er harde som stein. Det er da ikke rart at de bare står og spinner.

På vei sørover til Oslo denne torsdagsnatta går det heller ikke lang tid før Osen får vise frem problemene. I Sokndalen i Midtre Gauldal dukker det opp en varseltrekant i veien. I grøfta ligger et utenlandsk vogntog.

- Det skjer ofte det der, mener Osen. – Likevel bare et fåtals havner i statistikken. Bare personskadeulykkene blir nemlig registrert. Hva med alle dem som står over alt og ikke kommer noen vei? Her er det virkelig irritasjonen er.

Strengere krav

Mer kontroll på grenseovergangene er et av kravene Norges Lastebileierforbund har lagt frem. Den siste tiden har det nemlig vært vist til at utenlandske vogntog står ved grensen og venter til lysene er slukket av tollerne.

- En har virkemidler i det lovverket som gjelder. Det er bare å holde dem igjen, hevder Apeland.

Vogntogsjåfør Stein Osen er også enig i at flere kontroller er tingen.

- Vi blir kontrollert hele tiden. Hva med dem? Det burde ikke vært lov å kjøre med slike dekk på norske veier.

 

 

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger