Hopp til innhold

Lars Saabye Christensen fikk kreftdiagnosen: – Det ble viktig å fullføre innen en viss frist

OSLO/HADELAND (NRK): Samtidig som han landet sin nye trilogi, fikk forfatter Lars Saabye Christensen cellegiftbehandling for kreft. Han mener det skjerpet skrivingen.

Lars Saabye Christensen

FAGERBORG: Forfatter Lars Saabye Christensen har igjen skrevet en roman der handlingen foregår i de nesten hundre år gamle bygårdene på Oslos vestkant. Også denne gangen har han skrevet om etterkrigstiden og han mener det norske samfunnet har mistet noe på veien.

Foto: Olav Døvik / NRK

Etter at moren døde fant han en protokoll for Røde Kors på Fagerborg fra 1947 til 1967. Referatene ble utgangspunktet for hans nye roman «Byens spor», som kommer om en uke.

Protokoll Fagerborg Røde Kors

PROTOKOLL: Referatene fra møtene til Fagerborg avdeling av Oslo krets av Norges Røde Kors fra 1947 til 1967. Lars Saabye Christensen fant denne da moren hans døde og det ble utgangspunktet for hans nye roman.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Det virket så sterkt på meg da jeg leste det. Jeg følte en nærhet og kjærlighet til denne gruppen med kvinner som satt med de tilsynelatende små tingene som i mine øyne er store. Jeg ville fylle ut det livet som foregikk mellom møtene, sier Lars Saabye Christensen.

Autentiske utdrag av referatene er gjengitt gjennom hele romanen.

Låner samme leilighet

I boken følger vi familien Kristoffersen gjennom etterkrigstiden. Forfatteren har plassert dem i en leilighet i Kirkeveien på Fagerborg i Oslo som han kjenner godt. Det er den samme leiligheten der også familien i suksessromanen «Halvbroren» bodde.

– Der låner jeg en leilighet hver gang jeg skriver en roman, sier Saabye Christensen.

Det er leiligheten der besteforeldrene hans bodde og moren vokste opp.

Fikk kreftdiagnose

Tidligere i år fikk Saabye Christensen en kreftdiagnose og han har vært gjennom et halvt års behandling med cellegift.

– Man blir sliten og litt ørkesløs, men det har også skjerpet meg i det jeg har arbeidet med. Det som skjer med en er så sterkt at det kommer til syne i det man skriver, tror jeg. Ikke bare nødvendigvis som et motiv eller tema, men jeg opplever at det gjør noe med språket.

– Ble det viktig for deg å bli ferdig med alle tre bøkene?

– Jeg har jo alltid vært opptatt av tid i alt jeg har skrevet, men denne gangen er det jo litt mer påtrengende og alarmerende, selv om dette går helt bra, regner jeg med. Det har nok vært et sterkt ønske å fullføre disse tingene innen en viss frist.

Mener mye var bedre før

I sommer sa han i et intervju med Aftenposten at alt var bedre før. Det fikk han mye kritikk for, men han mener det egentlig fremdeles.

– Vi har mistet en form for fornuft og optimisme. Men det vi har mistet aller mest tror jeg er en grunnleggende opplevelse av trygghet.

– Med trygghet så tenker jeg på terrortrusselen som hele tiden hviler over oss rett og slett. Jeg tror den påvirker oss mer enn vi ønsker å innrømme, sier forfatteren.

– Tillit og trygghet er det viktigste limet i et samfunn og hvis det begynner å svikte så løser samfunnet seg opp på en eller annen måte.

Dette må du gjøre om du vil bli forfatter, mener Lars Saabye Christensen.

TIPS: Lars Saabye Christensen sier han får en del henvendelser fra elever som skriver særoppgave om bøkene hans. Det setter han pris på. Her er hans tips på hvordan man blir forfatter.

Lars Saabye Christensens gjennombruddsroman var «Beatles», som kom i 1984. For alle som likte den har forfatteren en hyggelig overraskelse. I siste bind i den nye trilogien dukker nemlig de fire kameratene fra «Beatles» opp.

Vi får også svar på hvorfor hovedpersonen Kim Karlsen blir lagt inn på Gaustad psykiatriske sykehus.

– Ja, jeg mener å ha fylt ut noen hvite flekker i Kim Karlsens skjebne, sier Saabye Christensen med et smil.

Det er ikke bestemt når de neste bøkene i trilogien blir utgitt. Men det vil skje i løpet av et år eller to.

Poesiaften på Gran

POESI: Lars Saabye Christensen og kollega Tom Stalsberg reiser rundt med musikere fra øverste hylle og kombinere poesiopplesning med musikk. Her fra Gran på Hadeland tirsdag kveld med Mathias Eick (t.v.) og Amund Maarud (t.h.)

Foto: Olav Døvik / NRK

AKTUELT NÅ