Hopp til innhold

Lars Gule vil ha mistillit mot Siv Jensen

– Stortingspolitikerne bør stille mistillitsforslag mot finansminister Siv Jensen fordi hun sier seg villig til å bryte menneskerettighetene, mener islamforsker Lars Gule. Jensen sier hun står ved sine tidligere uttalelser.

Før helgen svarte Frp-leder Siv Jensen «ja» på spørsmål om menneskerettighetene kan settes til side for å holde mulla Krekar i forvaring. Stortingspolitikerne bør derfor stille mistillitsforslag mot finansminister Siv Jensen, mener islamforsker Lars Gule.

– POLITISK SKANDALE: Islamforsker Lars Gule kommer med krass kritikk av finansminister Siv Jensen.

Før helgen svarte Frp-lederen «ja» på spørsmål om menneskerettighetene kan settes til side for å holde mulla Krekar i forvaring.

– Det er helt opplagt et grunnlag for mistillit mot ministeren. En sittende minister som sier seg villig til å bryte både menneskerettighetene, norsk lov og grunnlov er ikke fortjent til den tillit som en minister skal ha. Mistillit er en naturlig konsekvens, i hvert fall en høring på Stortinget, sier Lars Gule til NRK.

– En politisk skandale

Gule mener opposisjonen, inkludert støttepartiene KrF og Venstre, bør fortelle hvor grensene går.

– Hun har større frihet til å komme med ekstreme ytringer i opposisjon. Som minister er hun ansvarlig for norsk lovgiving. Hun er satt der for å ivareta det norske samfunns grunnleggende verdier. At en minister sier hun er villig til å bryte dette for å bli kvitt en person, det er uhørt. Det er en politisk skandale, raser Gule.

Siv Jensen står ved uttalelsene

Siv Jensen vil ikke stille til intervju, men har gitt et skriftlig svar på Gules uttalelser.

«Jeg har bekreftet at jeg står ved Fremskrittspartiets tidligere forslag og mine egne uttalelser om at norske myndigheter bør gjøre alt man kan for å få til en utleveringsavtale med Irak for mulla Krekar.»

Hun skriver at Fremskrittspartiet tidligere har foreslått å åpne for forvaring av mennesker som er vurdert som en risiko for rikets sikkerhet. Det har Stortinget stemt ned.

«Jeg har sagt både i opposisjon og i posisjon at vi ikke sender ut mennesker som risikerer dødsstraff i sine hjemland. I mellomtiden har Fremskrittspartiet alltid vært opptatt av å finne løsninger som sikrer norske borgere og interesser. Det kan neppe overraske verken Lars Gule eller Fremskrittspartiets velgere,» skriver Jensen.

Ulike signaler fra Frp

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Det var i dette intervjuet på Dagsrevyen i 2009 Frp-leder Siv Jensen sa hun i ytterste konsekvens var villig til å bryte menneskerettighetene.

Det var i et intervju med Dagsrevyen i 2009 at Siv Jensen sa at hun i ytterste konsekvens var villig til å sette menneskerettighetene til side for å få mulla Krekar i forvaring. Overfor TV2 gjentok hun dette sist fredag.

Justisminister Anders Anundsen sier på sin side at han kommer til å forholde seg til menneskerettighetene.

– Regjeringen har vurdert en rekke tiltak, men vi må forholde oss til menneskerettigheter. Det er ingen hjemmel i dagens lovverk for å sette Krekar i forvaring, sa Anundsen til NRK tidligere i januar.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ