Hopp til innhold

Professor Lars Engebretsen har fått nok av ledelsen ved OUS

Professor i ortopedi, Lars Engebretsen, sier opp stillingen sin ved Oslo universitetssykehus (OUS). – Jeg har mye ansvar, men ingen myndighet, sier den profilerte legen til NRK.

Lars Engebretsen sier opp i protest.

Som sjef for Ortopedisk avdeling ved OUS har Engebretsen ansvar for 600 ansatte. 130 leger og 500 millioner kroner. Men etter knappe to år i jobben har han fått nok.

– Jeg hadde en plan for hva jeg skulle gjøre, men det fikk jeg ikke gjort. Nå har jeg blitt såpass gammel at jeg ikke vil bruke resten av livet på å fighte vindmøller, sier han.

Engebretsen sier han er bekymret for gigantsykehusets fremtid, og sier toppledelsen ikke tar hensyn til faglige råd.

– Det er mange løsninger jeg ser, som jeg har prøvd å få igjennom, men som jeg ikke har lyktes med, sier han.

Ble overprøvd

Et eksempel han peker på er da han prøvde å rekruttere de beste legene til sykehuset.

– Jeg kunne jo selvfølgelig forhandle lønn med dem, men det ble overprøvd. Da jeg endelig fikk gjennomslag hos en lege, kunne lønnen bli halvert av en overordnet. Det er helt utrolig.

Professoren kritiserer ledelsen ved sykehuset for å mangle beslutningsevne, og mener ledelsen ikke tar hensyn til faglige råd.

Han forteller at han i begynnelsen ble veldig frustrert, men at han etter hvert skjønte at det var sånn ting ble gjort ved sykehuset.

– Sammenslåing er problemet

Etter storfusjonen av Oslo–sykehusene i 2009 der Aker, Ullevål, Radiumhospitalet og Rikshospitalet ble slått sammen til Oslo universitetssykehus, ble det landets største med over 20.000 ansatte og et budsjett på over 18 milliarder kroner.

Engebretsen sier han i utgangspunktet var positiv til sammenslåing.

– Men dessverre ble det gjort på en svært feil måte, og det er det vi ser resultatet av nå. Mange av de tingene som gjør det vanskelig å være sjef, er et resultat av den sammenslåingen.

Han mener sykehusene fortsatt ikke er slått sammen, for eksempel ved at de samme avdelingene på både Rikshospitalet og Ullevål fortsatt konkurrerer mot hverandre og ikke samarbeider.

Olav Røise

Klinikkdirektør Olav Røise ved Oslo universitetssykehus (OUS)

Foto: Arild Gimse / NRK

Klinikkdirektør ved Oslo universitetssykehus, Olav Røise, sier omstillingsprosessene er veldig krevende, og at det er krevende å holde seg innenfor de gitte rammene.

– Hovedproblemet har nok vært å holde seg innenfor rammene. Det er vanskelig å få til ting raskt i denne organisasjonen, og det er nok rammevilkårene, snarere enn viljen, som er årsaken til at det er så krevende å få til endringer ved OUS, sier han.

Dårlig kapasitet

Engebretsen mener det er pasientene som blir stående igjen som tapere, og peker på at kapasiteten ved flere avdelinger er for dårlig.

– En av hovedoppgavene mine i juleferien var å gå rundt og snakke med pasienter og fortelle dem at de fortsatt må vente på operasjon. Det er helt håpløst, sier han.

Røise gir Engebretsen rett i at kapasiteten på enkelte områder er for dårlig.

– Den er forbedret på enkelte områder, men på en del områder har vi ikke løsningene foreløpig, sier Røise.

AKTUELT NÅ