Lar ikke Frp-utspill stå i veien

Et flertall av Høyres fylkesledere mener at Siv Jensens uttalelser om snik-islamisering av Norge ikke bør stå i vegen for et fremtidig regjeringssamarbeid med Høyre.

Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Men flere mener at uttalelsen er uklok og gjør et framtidig samarbeid vanskeligere.

Det viser en ringerunde som NRK har gjort til Høyres fylkesledere.

Sammenliknet med mellomkrigstiden

I Politisk kvarter i går sammenliknet Høyres nestleder Per-Kristian Foss Siv Jensens angrep på islam og muslimer med angrepene på jødene i mellomkrigstiden, og sa at vi må passe på at jøde-forfølgelsene ikke gjentar seg i ny form.

- Det er trist at han nesten sammenlikner meg med Hitler, parerte Siv Jensen.

Liten betydning

Men et flertall av Høyres fylkesledere - vi snakket med 13 av 19 i går - tror ikke de tilsynelatende harde motsetningene i intergreringspolitikken som her kommer fram, betyr noe med tanke på et eventuelt framtidig regjeringssamarbeid.

Mange viser til at Høyre har et landsmøtevedtak om et bredt borgerlig samarbeid, og at endringer først kan komme etter en bred diskusjon og et nytt forpliktende vedtak.

Andre overlater styringen av den diskusjonen helt og fullt til Høyre-leder Erna Solberg. Men flere av fylkeslederne stiller spørsmål om hvor klokt og samarbeidsfremmende det er av Fremskrittspartiet å starte en slik diskusjon.

Blant dem er fylkeslederen i Møre og Romsdal Arnulf Goksøyr.

Overrasket

- Jeg er overrasket over at de går så langt som de gjør. Hadde det vært en annen årstid hadde jeg sagt at hun hadde fått solstikk, sier Goksøyr.

Goksøyr sier at han vil forforholde seg til landsmøtevedtaket i Høyres inntil et nytt vedtak eventuelt er fattet. Det vedtaket tar sikte på å få til et bredt borgerlig samarbeid, men Goksøyr medgir at dette ikke har gjort en slik målsetting lettere.

Fylkeslederen i Aust-Agder Svein Harberg holder også døra åpen for Fremskrittspartiet, men mener Siv Jensens siste utspill bør gi grunnlag for en debatt i Høyres sentralstyre.

Han kollega i nabofylket Vest-Agder blir imdlertid helt taus når han får samarbeidsspørsmålet. Det forteller nok sitt om hvor vanskelig denne saken etterhvert er blitt for mange i Høyre.

Les: - Umulig med Frp i regjering

Les: nesten sammenlikner meg med Hitler

Les: - Snik-islamisering av Norge

Les: - Sivs beskrivelse langt fra sann

SISTE NYTT

Siste meldinger