Langt færre ran og tyverier i 2014

Justisminister Anders Anundsen takker en målrettet innsats fra politiet.

Justisminister Anders Anundsen

F0RNØYD: Justisminister Anders Anundsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Antall grove tyverier og ran ble betydelig redusert i fjor viser politiets straffesaksstatistikk for 2014. Det melder VG.

I ettermiddag vil politidirektør Odd Reidar Humlegård offentliggjøre tallene over alle anmeldte lovbrudd i Norge i 2014. Alle landets 27 politidistrikter er omfattet av oversikten.

Tallene viser at antallet grove tyverier på offentlig sted er redusert. Fra 22.494 anmeldte tyverier i 2013 sank antallet til 16.627, nesten 8.000 færre. Også antallet ran er betydelig redusert med hele 39,2 prosent, til 824 i fjor mot 1.356 året før.

Politiet omdisponerte styrkene

– Dette er veldig bra og viser at det går i riktig retning. Bare se på hva som skjedde da et robust politidistrikt som Oslo, omdisponerte styrkene og målrettet satset på å forhindre og oppklare ran. I fjor var det nesten 40 prosent færre slike tilfeller enn det var da ransbølgen herjet som verst høsten 2013, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til VG.

– Det er en internasjonal trend i den vestlige verden at kriminaliteten går ned, men om det skyldes at den faktisk gjør det eller at mange lar være å anmelde lovbrudd vet vi mindre om, sier direktør i Det kriminalitetsforebyggende råd, Erik Nadheim, til VG.

Han bemerker likevel at nedgangen i antall ran sannsynligvis er reell da de aller fleste anmelder slike forbrytelser.

Flere lovbrudd oppklares

Politiet oppklarte flere forbrytelser i fjor enn de selv hadde som mål, viser oversikten fra politiets straffesaksstatistikk for 2014. Fire av ti forbrytelser ble oppklart.

Alle typer forbrytelser sett under ett, har oppklaringsprosenten steget til 39 prosent, viser tallene som VG har fått tilgang til. Dette er ett prosentpoeng mer enn politiet selv hadde satt som mål. Oppklaringsprosenten i 2013 var på 37,3 prosent.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger