Lange avhør av terrorsiktet 17-åring lørdag

17-åringen som ble tatt med en sprengladning i Oslo, fastfolder at han ikke skulle skade noen, og at dreide seg om rampestreker. Forsvareren mener det er åpenbart at Stockholm-terroren har påvirket saken.

Bombealarm på Grønland.

Politiet sperret av et område på Grønland i Oslo etter funn av en bombelignende gjenstand forrige uke. Politiet foretok en kontrollert sprengladning mot gjenstanden.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Aase Karine Sigmond

Forsvarer Aase Karine Sigmond sier 17-åringen fortsatt nekter straffskyld, og at han avviser kontakt med ekstreme islamister.

Foto: STAFF / Reuters

17-åringen ble pågrepet med en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo lørdag forrige uke. Pågripelsen skjedde dagen etter lastebilangrepet i Stockholm.

Aase Karine Sigmond, som forsvarer 17-åringen, mener det er en åpenbar sammenheng mellom terrorangrepet i den svenske hovedstaden og hvordan PST har håndtert saken med hennes klient.

– Det er åpenbart at hvis man ikke hadde hatt angrepet i Stockholm dagen før, ville man sett på dette forholdet ganske annerledes, sier hun til NRK like etter avhøret.

Rampestrek

Sigmond ønsker ikke å si noe om hva 17-åringen skulle med sprengladningen av hensyn til etterforskningen, men sier at han fastfolder at dette var rampestreker, og ikke terror.

– Han er helt klar på at han ikke skulle gjennomføre en terrorhandling, og erkjenner ikke straffskyld i forhold til siktelsen. Han har ikke ment å skade noen.

17-åringen er siktet etter paragraf 142 i straffeloven, og bestemmelsen han er siktet for, kan gi inntil 15 års fengsel.

Sigmond sier dette er en av de mest alvorlige bestemmelsene i straffeloven.

– Han avviser på det sterkeste at han har gjort noe som kan rammes av den paragrafen. Jeg forholder meg til hans forklaring, og ut ifra hans forklaring mener jeg PST skyter nokså høyt.

Isolert

17-åringen ble mandag varetektsfengslet i to uker, og har i løpet av uken blitt flyttet på flere ganger.

– Han har det forholdsvis greit nå. Men ved en feil ble satt på isolat, selv om han er under 18 år. Så fort det ble oppdaget, ble PST og Kriminalomsorgen kontaktet. Som barn skal man ikke sitte isolert. Det er nå ordnet opp i.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere avhøret lørdag, men sier at de fortsatt ser på denne saken som veldig alvorlig.

– Det vil gjennom hele påsken bli gjennomført en rekke avhør. Hovedfokuset er å finne ut hva som var motivet til 17-åringen og om han har hatt kontakt med eventuelle andre involverte, sier seniorrådgiver i PST Annett Aamodt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger