Hopp til innhold

Landbruksministeren: – Det er mat, ikke penger som mangler

Bønder ber regjeringen om mer økonomisk trygghet. – Det er ikke penger som først og fremst er mangelvare nå, det er mat til dyra, svarer landbruksminister Dale.

Tørken i Sør-Norge gir lite mindre og dårligere fôr til dyra

Varme sommerdager uten regn gir store utfordringer for bøndene. I dag var det krisemøte med landbruksdepartementet.

Foto: NRK

– Det er viktigst å samle fôret, men for å unngå konkurser, må vi ha økonomisk trygghet, og det haster å få det gjennomført. Det er også slik at dette er vanskelig psykisk for den som blir rammet, sier leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) inviterte mandag Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag for å gjennomgå situasjonen med tørken i Sør-Norge. Der blant annet økonomiske tiltak ble diskutert.

Forskuddsbetalingen av antatt avlingsskade økes fra 50 til 70 prosent. Men dette er ikke nok, mener bondeorganisasjonene.

Men landbruksministeren mener at fokuset nå må handle om å sørge for mat til dyra.

– Det er ikke penger det er mangelvare på nå, det er fôr, sier Dale.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, syntes det ble et konstruktivt møte der flere grep ble presentert for å gi større handlingsrom for bøndene.

– Vår oppfatning er at bøndene har et godt samarbeid seg imellom, men myndighetene må bidra. Det er en krisesituasjon som kan gi varig skader fremover, sier Lars Petter Bartnes.

Dale inviterer Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag til møte om tørken.

Ann Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag  og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag i møte med landbruksminister Dale mandag.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Store utfordringer

Tørken har ført til store utfordringer for mange bønder og spesielt husdyrprodusentene. Bønder fortviler over matmangel til dyrene og frykter store økonomiske tap. Flere dyr står nå i fare for å bli slaktet.

– En ekstrem krevende sommer for bøndene, men den er ikke uhåndterbar, sier Dale.

Flere tiltak

Tørt jorde i Seljord, Telemark. Nesten ingenting gror opp igjen etter at det ble slått.

De tørre jordene skaper store utfordringer for landbruket i Sør-Norge.

Foto: Brekke / Privat

Flere tiltak ble satt i gang tidligere i sommer. Et av tiltakene er å produsere grovfôr til husdyrene som flere bønder har benyttet seg av. Bøndene hjelper hverandre på tvers av produksjon, for å få størst mulig fôrtilgang gjennom høsten og vinteren.

– Nå står vi overfor en situasjon med værutsikter som tilsier at vi ikke kan håpe på ekstremt store tredjeavlinger, som normalt kunne berget situasjonen, sier landbruksministeren.

Han lanserte flere grep som i første omgang skal bidra til å hjelpe bøndene. På sikt kan det også komme flere tiltak, men disse vil ta lengre tid til å utarbeide.- Vi har fått flere konstruktive tiltak som jordbruksorganisasjonene ønsker at vi som regjering gjennomfører i den tiden som kommer, sier han.

Jon Georg Dale besøker tørkerammede bønder

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) besøkte siste uke bønder i Vestfold som er rammet av tørken.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det gis dispensasjon fra kravet knyttet til beitetilskudd. De oppfordrer alle bønder som sitter på halmressurs til å forvalte den slik at det kan blir grovfôr til landets husdyrprodusenter.

– Dette er et av tiltakene som høres enklest ut, og som vil hjelpe mest, sier Dale.

Import av fôr

Flere bønder som nå ønsker å importere fôr selv til Norge, opplever at fôret blir fraktet unødig langt fordi det må til godkjente kontrollstasjoner.

– Derfor sender vi i dag brev til ESA der vi ber om flere kontrollstasjoner på flere havner, slik at man lettere kan importere fôr, sier landbruksminister Dale.

Det blir også økt kontroll på importert fôr.

– Vi skal ha god kontroll på fôr som blir importert til Norge, sier han.

Landbruksminister Jan Georg Dale la i dag fram en rekke tiltak som skal hjelpe bøndene som er rammet av sommerens tørke.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) om tiltak til bøndene

Les også: SV mener tørke skyldes klimaendringer

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger