NRK Meny
Normal

– Landbruksbråket kunne vært unngått

– Det er overraskende at avtalen i årets landbruksoppgjør ikke er avklart tidligere, sier nestleder i Norges Bondelag, Brita Skullerud.

Brita Skullerud

Nestleder i Bondelaget Brita Skullerud gir KrF og Venstre ros for at de har bidratt til å øke rammen til bøndene, men mener dette kunne vært avklart tidligere.

Foto: NRK

Onsdag kveld kunne Høyre, Frp, Venstre og KrF endelig legge frem en ny jordbruksavtale, en avtale som har en ramme på 250 millioner kroner mer enn statens opprinnelige tilbud til bøndene.

Jordbruksoppgjør gikk til behandling i næringskomiteen på Stortinget etter at det ble brudd i forhandlingene mellom staten og bondeorganisasjonene 13. mai – og etter at sonderinger mellom regjeringen og Venstre og KrF strandet natten før Listhaug måtte sende tilbudet til stortingsbehandling.

Senere har tusenvis av bønder deltatt i ulike protestaksjoner for å vise sin misnøye med tilbudet fra staten.

Overrasket

Skullerud er glad for at KrF og Venstre har bidratt til å øke rammene i oppgjøret, men tror alt bråket kunne ha vært unngått dersom onsdagens avklaring hadde kommet tidligere.

– Høyre er et erfarent regjeringsparti og forstår at de må ha flertall. Det er overraskende at dette ikke er avklart tidligere. Her kunne vi strengt tatt ha ordnet opp i de ordinære jordbruksforhandlingene. Jeg forventer at man heretter gjør den slags avklaringer, sier hun.

Hun mener 300 til 325 millioner ekstra hadde vært sikret bøndene en lik inntektsvekst som andre i samfunnet.

Kunne denne konflikten vært unngått?

Ja, i hvert fall hadde vi vurdert det på en helt annen måte om dette hadde vært gjort i de ordinære forhandlingene, sier Skullerud.

Listhaug fornøyd

Landbruksminister Sylvi Listhaug sier hun er glad for at Venstre og KrF nå har blitt enige med Høyre og Frp om årets jordbruksoppgjør.

– Det betyr at vi har fått gjennomslag for hovedlinjene i Regjeringens opprinnelige tilbud til bøndene, sier Listhaug i en pressemelding.

– Dette innebærer en ny retning i landbrukspolitikken. De som ønsker å leve av gården på heltid får bedre inntektsmuligheter. Vi gjennomfører nå de mest omfattende forenklingene som noen gang er gjort i jordbruksavtalens historie, sier Listhaug.

Bedre avtale

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget sier at avtalen som ble offentliggjort onsdag, er et langt bedre resultat enn landbruksministerens opprinnelige forslag.

– Dersom avtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene innebærer en totaløkning i rammen på 250 millioner kroner, så er det et skritt i riktig retning, sier Storberget.

Han sier at landbruksministerens opprinnelige forslag var langt dårligere, og at avtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene er betydelig nærmere Arbeiderpartiets forslag om en økning på 450 millioner kroner.

Talsperson for SV, Karin Andersen, mener KrF og Venstre virker mest opptatt av å berge Listhaug enn av å berge småbrukene.

Rammen er for liten og retningen feil på jordbruksoppgjøret. Når regjeringen kjørte oppgjøret i grøfta hadde SV forventet at KrF og Venstre hadde brukt muligheten til å stoppe Listhaugs plan om å ta fra de små og gi til de store og ved det sette total matproduksjon og distriktslandbruket på spill, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger