Bertheussen etter fengselsdommen: – Det er sjokkerende
OSLO TINGRETT (NRK): Den tidligere justisministerens samboer er dømt for angrep på demokratiet. – Det er sjokkerende dette her, jeg anker på stedet uten tvil, sa Laila Bertheussen.
Den tidligere justisministerens samboer er dømt for angrep på demokratiet. – Det er sjokkerende dette her, jeg anker på stedet uten tvil, sa Laila Bertheussen i retten etter domsavsigelsen.
Laila Bertheussen ble funnet skyldig i den strengeste tiltaleposten, og dommen på fengsel i ett år og åtte måneder var enstemmig.
Da Bertheussen fikk ordet etter den tre timer lange opplesningen, svarte hun:
– Det er sjokkerende dette her, jeg anker på stedet uten tvil.
Forsvareren sier retten ikke har ett fellende bevis.
– De foretar en helhetsvurdering av motiv og mulighet basert på hypotesen om at det er Bertheussen som er skyldig, mener John Christian Elden.
Mener hun ville ramme teater
Dommerne mener at Bertheussens motiv var å legge skylden på Black Box Teater og personene bak stykket «Ways of Seeing».
Bertheussen hadde anmeldt teateret fordi de brukte bilder av huset der hun og Wara bor. Anmeldelsen ble henlagt.
– Motivet var å ramme «Ways of Seeing», og underbygge hennes politianmeldelse av teateret, sa dommeren i retten.
De finner at det er bevist utover enhver rimelig tvil at Bertheussen har utført handlingene, står det i dommen.
– Retten legger til grunn at Bertheussen brukte alle tilgjengelige kanaler for å skape oppmerksomhet rundt stykket. Hun koblet hendelsene i Vækerøveien til teateret, sa dommer Yngvild Thue og fortsatte:
– Hun drev omfattende undersøkelser av dem som var involvert i teateret. Dialogen med Tor Mikkel Wara, hvor han er sterkt imot at hun poster et innlegg på Facebook, underbygger at hun var mer opptatt av å få oppmerksomhet, det belyser motivet i denne saken.
Avviste Eldens påstand
Det var knyttet mye spenning rundt bruken av paragraf 115 – «Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet»
STRENG DOM: Dommer Yngvild Thue under domsavsigelsen i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Påtalemyndigheten mente strafferammen i ytterste konsekvens kunne være på 16 års fengsel, men aktor Frederik Ranke la ned påstand om en fengselsstraff på to år.
Dommerne mener saken er grundig etterforsket, og avviste forsvarerens argument om at politiet har drevet ensidig etterforskning.
– Man er ikke i tvil om at saken har vært usedvanlig grundig etterforsket, og det er ingen holdepunkter for at politi og PST har hatt tunnelsyn, sa dommeren.
Når det gjelder Bertheussens forklaringer, mener retten at disse er konstruert for å passe til bevisene i saken.
Bertheussen frifinnes for ett tiltalepunkt: Anklage om oppdiktet straffbar handling. (se tidslinje nederst i artikkelen).
Laila Bertheussen er dømt til fengsel i 1 år og 8 måneder for angrep mot demokratiet. Hun har anket dommen og dermed blir det trolig ny rettssak før dommen blir rettskraftig.
Se direktereferat fra dommen her:
Kom uten Wara
Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld, og fikk uforbeholden støtte av sin samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara under rettssaken.
Iført svart munnbind kom Bertheussen fredag alene. Hun hadde med seg en veske med bilde av en enhjørning med røde briller, men ikke noe tekst, slik tilfellet har vært tidligere.
Hun fulgte opplesningen av dommen stående, fortsatt med munnbindet på, og skrev ivrig på mobiltelefonen underveis.
Wara var ikke til stede i retten i dag. Ifølge Elden fulgte han opplesningen hjemmefra.
– Fremstår oppkonstruert
Også den tidligere justisministeren fikk hard medfart av retten. Dommerne går også inn på hans forklaringer om samboeren, der han støttet hennes versjon.
De viser blant annet til brannen i postkassen utenfor parets hjem. Paret har forklart at de var mest opptatt av å komme seg på lørdagshandel til tross for funnene som ble gjort i postkassen.
«Det er også påfallende at de etter mottak av brevet gikk tilbake i postkassen, og at det var Bertheussen som oppdaget pulveret. Deres forklaring om at de skulle se om politiet kunne undersøke postkassen uten at de var hjemme, fremstår som oppkonstruert», heter det i dommen.
I tillegg viser dommerne til den første hendelsen i tiltalen, hærverket utenfor boligen natt til torsdag 6. desember. I dommen vises det til at Wara har gitt ulike forklaringer om når han våknet av lyder på natten.
«Tidspunktet for når Wara våknet og gikk ned i løpet av natten er dermed noe usikkert. Retten konstaterer imidlertid at både Bertheussens og Waras forklaringer om tidspunktet har beveget seg fra kl. 02.00-02.30 til kl. 03.00-04.00, etter at de fikk innsyn i de digitale bevisene i saken», heter i dommen.
Etter bilbrannen 10. mars, hevdet Bertheussen i retten at hun så fotspor i snøen utenfor huset. De første politifolkene som kom til kunne ikke huske at hun hadde sagt dette, og det fremgår heller ikke av opptak med politiet på stedet. Det er heller ikke nevnt i det første avhøret etter hendelsen.
Wara sa i retten at samboeren fortalte han om fotsporene etter at han kom tilbake fra en fotballtur i England. Likevel nevnte han ikke dette i det første avhøret med politiet, skriver retten.
NY VESKE: Bertheussens veske på dagen da hun får dommen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB
Trusler
Dommerne mener Bertheussen står bak alle de sju trusselhendelsene vinteren 2018 og våren 2019. Gang på gang sa dommerne at Bertheussen ikke hadde troverdige forklaringer.
Blant annet viste en skritteller på Bertheussens mobil at hun hadde vært i bevegelse på et tidspunkt hun hevder å ha kjørt bil.
– Bertheussen har selv forklart at hun må stå i bilen på grunn av smerter. Opplysningen om at hun ble sittende lenge i bilen utenfor 7-Eleven harmoniserer dårlig med dette, sa dommeren.
Hjemmet til Wara og Bertheussen hadde omfattende videoovervåkning. Retten mener det er påfallende at kameraene var skrudd av flere ganger.
Retten la vekt på summen av de tekniske bevisene, som for eksempel frimerker, printere og skriftundersøkelser.
Etter tiltalen kom det flere brev til blant andre forsvarer John Christian Elden fra personer som hevdet de sto bak ugjerningene.
Retten er enig at tre av forsendelsene ikke kan være postlagt av Bertheussen, men at det ikke gir henne alibi.
Det var ikke forsvarer Elden enig i.
– Det er interessant at det ikke er spor av medvirkere i hennes sfære. Det peker i retning av andre gjerningsmenn, så det håper vi at PST nå vil prioritere videre etterforskning av før denne saken eventuelt skal behandles i lagmannsretten, sier Elden til NRK.
Dommerne er imidlertid overbevist om at det er Bertheussen som har laget forsendelsene.
Tidslinje for Bertheussen-saken
14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.
21. november 2018
Premiere på Ways of Seeing
Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.
Foto: Privat
24. november 2018
Bertheussen filmer stykket
Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.
1. desember 2018
Bertheussen raser i kronikk
Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.
6. desember 2018
Tagging og forsøk på bilbrann
Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen.
Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.
Foto: Jørn Tveter / NRK
17. januar 2019
Trusselbrev
Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen.
Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.
Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
17. januar 2019
Brann i søppelspann
Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann.
Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
29. januar 2019
Nye trusselbrev
Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-medforfatter Hanan Benammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.
Foto: POLITIET / Scanpix
5. februar 2019
Trusselbrev til Tybring-Gjedde
Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.
11. februar
Brennbar væske under parets bil
11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.
Foto: Politiet/ PST
2. mars 2019
Trusselbrev
Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
10. mars 2019
Bilbrann
10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
14. mars 2019
Samboer siktet
PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.
28. mars 2019
Mistenkes for alle trusselhendelsene
PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.
14. mai
Elden mottar første konvolutt
To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.
Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
Våren/ sommeren 2019
E-poster til journalister
Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.
25. juni 2019
Avviser klage
Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.
25. juli 2019
Ny forsendelse til Elden
Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.
Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
13. september 2019
Ny forsendelse til Elden
Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.
Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
23. januar 2020
Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller
Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde.
Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
6. august 2020
Nytt brev til Elden
Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.
13. august 2020
Siste brev til Elden
Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.
Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
8. september 2020
Rettssaken starter
Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.