Hopp til innhold

Bertheussen etter fengselsdommen: – Det er sjokkerende

OSLO TINGRETT (NRK): Den tidligere justisministerens samboer er dømt for angrep på demokratiet. – Det er sjokkerende dette her, jeg anker på stedet uten tvil, sa Laila Bertheussen.

Den tidligere justisministerens samboer er dømt for angrep på demokratiet. – Det er sjokkerende dette her, jeg anker på stedet uten tvil, sa Laila Bertheussen i retten etter domsavsigelsen.

Den tidligere justisministerens samboer er dømt for angrep på demokratiet. – Det er sjokkerende dette her, jeg anker på stedet uten tvil, sa Laila Bertheussen i retten etter domsavsigelsen.

Laila Bertheussen ble funnet skyldig i den strengeste tiltaleposten, og dommen på fengsel i ett år og åtte måneder var enstemmig.

Da Bertheussen fikk ordet etter den tre timer lange opplesningen, svarte hun:

– Det er sjokkerende dette her, jeg anker på stedet uten tvil.

Forsvareren sier retten ikke har ett fellende bevis.

– De foretar en helhetsvurdering av motiv og mulighet basert på hypotesen om at det er Bertheussen som er skyldig, mener John Christian Elden.

Mener hun ville ramme teater

Dommerne mener at Bertheussens motiv var å legge skylden på Black Box Teater og personene bak stykket «Ways of Seeing».

Bertheussen hadde anmeldt teateret fordi de brukte bilder av huset der hun og Wara bor. Anmeldelsen ble henlagt.

– Motivet var å ramme «Ways of Seeing», og underbygge hennes politianmeldelse av teateret, sa dommeren i retten.

De finner at det er bevist utover enhver rimelig tvil at Bertheussen har utført handlingene, står det i dommen.

– Retten legger til grunn at Bertheussen brukte alle tilgjengelige kanaler for å skape oppmerksomhet rundt stykket. Hun koblet hendelsene i Vækerøveien til teateret, sa dommer Yngvild Thue og fortsatte:

– Hun drev omfattende undersøkelser av dem som var involvert i teateret. Dialogen med Tor Mikkel Wara, hvor han er sterkt imot at hun poster et innlegg på Facebook, underbygger at hun var mer opptatt av å få oppmerksomhet, det belyser motivet i denne saken.

Avviste Eldens påstand

Det var knyttet mye spenning rundt bruken av paragraf 115 – «Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet»

Domsavsigelse i Bertheussen-saken

STRENG DOM: Dommer Yngvild Thue under domsavsigelsen i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Påtalemyndigheten mente strafferammen i ytterste konsekvens kunne være på 16 års fengsel, men aktor Frederik Ranke la ned påstand om en fengselsstraff på to år.

Dommerne mener saken er grundig etterforsket, og avviste forsvarerens argument om at politiet har drevet ensidig etterforskning.

– Man er ikke i tvil om at saken har vært usedvanlig grundig etterforsket, og det er ingen holdepunkter for at politi og PST har hatt tunnelsyn, sa dommeren.

Når det gjelder Bertheussens forklaringer, mener retten at disse er konstruert for å passe til bevisene i saken.

Bertheussen frifinnes for ett tiltalepunkt: Anklage om oppdiktet straffbar handling. (se tidslinje nederst i artikkelen).

Laila Bertheussen er dømt til fengsel i 1 år og 8 måneder for angrep mot demokratiet. Hun har anket dommen og dermed blir det trolig ny rettssak før dommen blir rettskraftig.

Laila Bertheussen er dømt til fengsel i 1 år og 8 måneder for angrep mot demokratiet. Hun har anket dommen og dermed blir det trolig ny rettssak før dommen blir rettskraftig.

Se direktereferat fra dommen her:

Kom uten Wara

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld, og fikk uforbeholden støtte av sin samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara under rettssaken.

Iført svart munnbind kom Bertheussen fredag alene. Hun hadde med seg en veske med bilde av en enhjørning med røde briller, men ikke noe tekst, slik tilfellet har vært tidligere.

Hun fulgte opplesningen av dommen stående, fortsatt med munnbindet på, og skrev ivrig på mobiltelefonen underveis.

Wara var ikke til stede i retten i dag. Ifølge Elden fulgte han opplesningen hjemmefra.

– Fremstår oppkonstruert

Også den tidligere justisministeren fikk hard medfart av retten. Dommerne går også inn på hans forklaringer om samboeren, der han støttet hennes versjon.

De viser blant annet til brannen i postkassen utenfor parets hjem. Paret har forklart at de var mest opptatt av å komme seg på lørdagshandel til tross for funnene som ble gjort i postkassen.

«Det er også påfallende at de etter mottak av brevet gikk tilbake i postkassen, og at det var Bertheussen som oppdaget pulveret. Deres forklaring om at de skulle se om politiet kunne undersøke postkassen uten at de var hjemme, fremstår som oppkonstruert», heter det i dommen.

I tillegg viser dommerne til den første hendelsen i tiltalen, hærverket utenfor boligen natt til torsdag 6. desember. I dommen vises det til at Wara har gitt ulike forklaringer om når han våknet av lyder på natten.

«Tidspunktet for når Wara våknet og gikk ned i løpet av natten er dermed noe usikkert. Retten konstaterer imidlertid at både Bertheussens og Waras forklaringer om tidspunktet har beveget seg fra kl. 02.00-02.30 til kl. 03.00-04.00, etter at de fikk innsyn i de digitale bevisene i saken», heter i dommen.

Etter bilbrannen 10. mars, hevdet Bertheussen i retten at hun så fotspor i snøen utenfor huset. De første politifolkene som kom til kunne ikke huske at hun hadde sagt dette, og det fremgår heller ikke av opptak med politiet på stedet. Det er heller ikke nevnt i det første avhøret etter hendelsen.

Wara sa i retten at samboeren fortalte han om fotsporene etter at han kom tilbake fra en fotballtur i England. Likevel nevnte han ikke dette i det første avhøret med politiet, skriver retten.

Domsavsigelse i Bertheussen-saken

NY VESKE: Bertheussens veske på dagen da hun får dommen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB

Trusler

Dommerne mener Bertheussen står bak alle de sju trusselhendelsene vinteren 2018 og våren 2019. Gang på gang sa dommerne at Bertheussen ikke hadde troverdige forklaringer.

Blant annet viste en skritteller på Bertheussens mobil at hun hadde vært i bevegelse på et tidspunkt hun hevder å ha kjørt bil.

– Bertheussen har selv forklart at hun må stå i bilen på grunn av smerter. Opplysningen om at hun ble sittende lenge i bilen utenfor 7-Eleven harmoniserer dårlig med dette, sa dommeren.

Hjemmet til Wara og Bertheussen hadde omfattende videoovervåkning. Retten mener det er påfallende at kameraene var skrudd av flere ganger.

Retten la vekt på summen av de tekniske bevisene, som for eksempel frimerker, printere og skriftundersøkelser.

Les NRKs gjennomgang av bevisene i saken her (skrevet før dommen)

Ikke alibi

Etter tiltalen kom det flere brev til blant andre forsvarer John Christian Elden fra personer som hevdet de sto bak ugjerningene.

Retten er enig at tre av forsendelsene ikke kan være postlagt av Bertheussen, men at det ikke gir henne alibi.

Det var ikke forsvarer Elden enig i.

– Det er interessant at det ikke er spor av medvirkere i hennes sfære. Det peker i retning av andre gjerningsmenn, så det håper vi at PST nå vil prioritere videre etterforskning av før denne saken eventuelt skal behandles i lagmannsretten, sier Elden til NRK.

Dommerne er imidlertid overbevist om at det er Bertheussen som har laget forsendelsene.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

AKTUELT NÅ