NRK Meny
Normal

Asylsøker (13): – Glad jeg vet hva jeg skal gjøre om det brenner

Brannrisikoen er minst åtte ganger høyere i asylmottak enn i andre bygg, ifølge tall fra forsikringsbransjen. – Mange av brannene kunne vært unngått med mer kunnskap.

Mindreårige asylsøkere på brannslukkingskurs.

OPPLÆRING: Rundt 30 mindreårige asylsøkere var på brannslukkingskurs før jul.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Et sted på Østlandet sitter en gruppe mindreårige asylsøkere i bilen på vei til fotballtrening. Radioen står på, og nyhetssendingen melder om at det planlagte asylmottaket i Lindås er totalødelagt i brann.

– Da ba de oss om å snu og kjøre tilbake for å sjekke at vi hadde gjort alt for at det ikke skulle brenne. Da vi kom tilbake til huset kysset de veggene og var så glade for at det ikke var deres hus som hadde brent, forteller Anne Grethe Klæboe i Aberia Ung, som driver omsorgsboliger for enslige, mindreårige asylsøkere.

Hun forteller at mange av barna de har omsorg for er redde for brann. Dessverre er ikke frykten ubegrunnet:

Åpne flammer

I starten av desember sendte Aberia de unge asylsøkerne på Ifs slukkekurs på sikkerhetssenteret i Hobøl i Østfold.

Jon Berge foran en rad med brannslukkingsapparat

RISIKO: Jon Berge i If forteller at de er en av få norske selskap som forsikrer asylmottak. Mange andre mener risikoen er for høy.

Foto: Jon Berge / NRK

– Vi vet av våre tall av mange av brannene kunne vært unngått dersom de som bor der har mer kunnskap om brann. Dette er vårt bidrag til å bedre sikkerheten til dem som bor i mottak, sier informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jon Berge, til NRK.

Først får barna og ungdommene en leksjon i forebygging: Aldri forlat kjøkkenet under matlaging, ikke la vaskemaskinen gå når alle sover, ta alltid brannalarmen på alvor.

Deretter kommer det de har gledet seg til.

Utstyrt med støvler, blå kjeledresser, hvite hjelmer og vernebriller skal de prøve seg på brannslukking selv.

Én etter én får de bruke brannslukkingsapparatet mot åpne flammer.

– Jeg er redd for brann. Jeg er glad jeg vet hva jeg skal gjøre om det brenner, sier en kursdeltaker som forteller at han er 13 år gammel.

Brannslukkingskurs, deltakere står på rekke og rad

PÅ RAD OG REKKE: Her venter kursdeltakerne på å teste ut brannslukkingsapparatet. Hensynet til barnas sikkerhet gjør at NRK ikke bruker navn eller forteller hvilket omsorgssenter de bor på.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Ifølge Norsk brannvernforening er det avgjørende at asylsøkere lærer hvordan de håndterer små branntilløp.

– Mange mottak ligger utenfor allfarvei. Brannvesenet kan være langt unna, og de er overlatt til seg selv den første tiden, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim til NRK.

Færre krav

Stor oppmerksomhet rundt asylbranner førte til at UDI skjerpet kravene til brannsikkerhet for noen år siden. Blant annet måtte mottakene ha sprinkleranlegg, komfyrvakter og madrasser med flammehemmende trekk.

Men høstens enorme vekst i antall asylsøkere har gjort at UDI har gått tilbake på kravet om sprinkleranlegg fordi det er så dyrt å installere.

Norsk brannvernforening er bekymret. De mener brannvakter døgnet rundt må til for å kompensere for at de tekniske kravene ikke er like strenge som før.

– Det vil også virke forebyggende mot at utenforstående tenner på, sier Kalheim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger