NRK Meny
Normal

Skulle tappe norske bankkonti for 1 million kroner

26-åringen tok kontroll over de norske ofrenes datamaskiner, og la inn falske bankoverføringer.

Virus

SPYWARE: Bankene har avdekket at kriminelle har klart å ta kontroll over norske nettbankkunders kontoer via trojanere, eller uønsket programvare, på kunders PC-er.

Foto: Colourbox

Nå er esteren, som var bosatt i Sørum, dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for grovt bedrageri.

Ved hjelp av en såkalt trojaner fikk 26-åringen kontroll over ofrenes datamaskiner, og la inn bankoverføringer til nettbankkunder i DNB, tilsvarende 809.883 norske kroner, skriver IT-netavisa Digi.

Unik sak i norsk rett

Det er første gangen svindel med trojanere er prøvet for norsk rett, forteller politiadvokat Erik Mostue til IT-nettavisa.

DNB fattet mistanke om bedrageriet da deres sikkerhetssystem fant likheter mellom transaksjoner på tiltaltes konto som på bedratte konti.

Banken lyktes med å stoppe flere av de falske transaksjonene, men regner med at rundt 125.000 kroner er tapt.

Angriper i bølger

Mannen var også tiltalt for liknende svindelforsøk mot Nordea, Terragruppen og Sparebank1, men ble frifunnet på grunn av manglende bevis.

Retten kom også til at mannen ikke hadde vært alene om datakriminaliteten, men at han trolig var en del av et større nettverk.

Trojaneren SpyEye har infisert minst 2000 norske pc-er, og gitt kriminelle tilgang til nettbankkontoer.

SpyEye er et slags datavirus som sprer seg ved ulike metoder til PC-er med operativsystemet Windows rundt om i hele verden. Viruset er et av mange av typen trojaner som kommer seg inn på maskinen for så å stjele informasjon.

Angrepene kommer ofte i bølger. Bankene forbedrer stadig vekk sine sikkerhetssystemer, men de datakriminelle kommer også opp med nye måter å svindle på.

Virus endrer DnB NORs nettsider - nettbankvirus

NESTEN LIKT: Dataviruset gjør små endringer i hvordan bankenes nettsider vises. Ved å legge en større innloggingsknapp en vanlig på DnB NORs nettsider lurer de brukere inn i en innlogging som ser veldig ekte ut, men er falsk.

Foto: DnB NORs nettsider (skjermdump)
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger