Hopp til innhold

Kvinnene som ble radikalisert og reiste

19-åringen som nå er etterlyst gjennom Interpol føyer seg inn i ei rekke av flere norske kvinner som har blitt dedikerte islamister og deltakere i den blodige krigen i Syria.

Kvinnene har blitt radikaliserte. Deretter har de reist ut av Norge. Flere har hatt Syria som mål, og heller ikke kommet tilbake.

Her er noen av dem NRK kjenner identiteten til:

Etterlyst som selvmordsbomber

Bilde av den terrormistenkte norske kvinnen
Foto: GT.SE

19. februar ble det kjent at PST har sendt ut såkalt oransje varsel via Interpol, hvor de etterlyser en 19 år gammel kvinne fra Oslo. Ifølge varselet frykter PST at hun skal gjennomføre en selvmordsaksjon.

Hvordan veien fra oppvekst til å bli terrormistenkt har artet seg for den 19 år gamle kvinnen er fortsatt usikkert. Flere kilder sier til NRK at hun i den senere tiden har vist flere tegn på å bli radikalisert.

Kvinnen er etter det NRK kjenner til født og oppvokst i Oslo. Foreldrene har bakgrunn fra Marokko, men har bodd i Norge over 20 år.

Helt siden hun ble født har hun bodd i Oslo, og hun har også gått på skole der.

Flere venner av 19-åringen forteller at hun i løpet av de siste årene har blitt mer opptatt av religion, og i den senere tid har hun blitt sett med mer konservative klær. I desember 2014 reiste kvinnen ut av Norge.

Pådriveren

Pådriveren
Foto: NRK

Den norsk-pakistanske kvinnen fra Bærum var en viktig figur i ekstremistmiljøet i Norge før hun reiste til Syria.

Hun var en forkjemper for det heldekkende plagget niqab, og frontet ekstreme holdninger på internett.

For noen år siden giftet hun seg med en sentral mann i det norske islamistmiljøet.

Kvinnen skal ha hatt nær kontakt med minst tre andre norske kvinner som reiste til Syria, før hun selv dro i 2014.

Bærumssøstrene

Bærumssøstrene
Foto: NRK

En kveld sent i oktober 2013 sendte to norsk-somaliske tenåringsjenter en dramatisk beskjed til familien sin:

«Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan».

Søstrene, som da var 16 og 19 år, reiste til Tyrkia via Sverige. Målet var Syria, der de ville hjelpe muslimer.

Faren til søstrene startet en desperat jakt for å få døtrene sine hjem igjen. Men beskjeden fra søstrene var klar: «Pappa, bare glem det. Det er for sent», sa en av dem til ham.

Politiet tror søstrene kan ha reist for å bli gjenforent med kjærestene sine. Søstrene er fortsatt i Syria.

Konvertitten

Inderøy videregående skole
Foto: Inderøy videregående skole

Mange av de NRK vet har reist til Syria har innvandrerbakgrunn, men en kvinne skiller seg ut. En etnisk norsk 27 år gammel kvinne som reiste til Syria høsten 2014.

Kontrasten er stor. Hun reiste fra rolige Innherred i Nord- Trøndelag. Nå skal hun være i krigsinfernoet i Syria.

Hun skal ha reist sammen med ektemannen, som også er etnisk norsk. Flere kilder NRK har snakket med tidligere forteller at de to var unge, normale mennesker da de kjente dem. Noen forteller at kvinnen var en politisk engasjert jente da hun var yngre.

Hun har en tilståelsesdom for narkotikaforbrytelse fra 2007.

Kvinnen skrev selv på bloggen sin noen år før hun reiste om tiden da hun droppet ut av videregående skole. Der fortalte hun at hun hadde det vanskelig. Hun hadde skadet seg selv og hadde sett personer som stod henne nærme dø.

På et tidspunkt etter dette konverterte hun til islam. På bloggen skriver hun at hun begynte å søke etter en annen mening enn det materialistiske hverdagslivet. At hun fant ro i islam.

Hun begynte å fortelle i sosiale medier om sitt engasjement for folk som lider i konfliktene i Midtøsten. Så skal de to ha dratt til Syria.

Hjelperen

Hjelperen

Våren 2013 reiste en annen kvinne (27) fra Norge til Syria, sammen med mannen hun hadde vært sammen med i mange år. Hun er født og oppvokst i Oslo.

De to skal ha giftet seg der. I en video hun selv la ut på nettet forteller hun at hun reiste til Syria for å hjelpe sivilbefolkningen. Hun sier selv at mange sa det var galskap, men at hun ville prøve å bidra med noe.

Ikke lenge etter dukket det opp bilder av mannen på Facebook, der han poserte med våpen. Han ble drept i et rakettangrep ikke lenge etter at de kom dit.

Kvinnen sier i videoen fra 2013 at hun vil bli i Syria for alltid. Selv kaller hun det kampen for de svake. Kampen mot urettferdighet.

Etter det NRK kjenner til så er hun fortsatt i Syria.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger