Hopp til innhold

Kvinne kjøpte falske Louis Vuitton-vesker: Må betale 38.750 kroner

Ble ikke trodd på at falske vesker og lommebøker var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

Oslo tingrett

DØMT: En kvinne må punge ut nesten 40.000 kroner, etter å ha kjøpt seks falske Louis Vuitton-produkter i Dubai. Dommen er ikke rettskraftig.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Har du lurt på hva du risikerer om du kjøper piratkopierte varer? En fersk avgjørelse i Oslo tingrett kan gi noen svar, i alle fall om du driver med næringsvirksomhet.

Kvinnen, som er bosatt i Norge, kjøpte kopier av tre vesker og tre lommebøker av luksusmerket Louis Vuitton, og fikk varene sendt til Norge fra Dubai. Varene ble imidlertid stoppet av tollerne på Gardermoen i april.

Louis Vuitton Damier Ebène

EKTE: Ifølge dommen fra Oslo tingrett kjøpte kvinnen en piratkopiert versjon av vesken på bildet, Louis Vuitton «Damier Ebène». Vesken, når den er ekte, har en verdi på om lag 3500 kroner.

Foto: Louis Vuitton / Presse

Louis Vuitton anslår selv at prisen for de tre lommebøkene og veskene, når de er ekte, er om lag 40.000 norske kroner. Oslo tingrett slår i dommen fast at kvinnen må betale erstatning (20.000 kroner) og sakskostnader (18.750 kroner) kroner til Louis Vuitton Malletier S.A for varemerkeinngrep.

Lov til eget bruk

I utgangspunktet er det lov å innføre piratkopierte varer til Norge etter norsk lov, så lenge det er til privat bruk (se faktaboks).

Kvinnen skrev i et brev til retten at hun hadde kjøpt de tre veskene og lommebøkene til sine døtre og en av døtrenes venninner, til bruk i forbindelse med skolestart.

Oslo tingrett trodde imidlertid ikke kvinnen, og viser til at pakken med de falske luksusproduktene var adressert til en butikk registrert på kvinnens enkeltmannsforetak.

Falsk Hello Kitty bamse

Falske varer beslaglagt av tollerne på Gardermoen i første halvdel av 2018.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Kan være farlige og skadelige

Ifølge tall fra Tolldirektoratet har norske tollere beslaglagt og destruert over 60.558 privatkopierte varer til og med august i år. Disse varene har samlet sett en verdi på over 11 millioner kroner.

Elisabeth Chatrine Nettum

Elisabeth Cathrine Nettum, seniorrådgiver i Tolletaten, sier det jobbes med en regelendring som vil gjøre det enklere å stoppe mindre pakker i tollen.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Verdien på varene er beregnet ut fra verdien på en ekte vare, etter en beregningsmåte hentet fra EU.

I fjor ble det destruert 42.538 falske varer, til en verdi av litt over 13 millioner kroner.

Elisabeth C. Nettum, seniorrådgiver i Tolldirektoratet, sier økningen i antall destruerte varer kan forklares med en dobling i beslag av piratkopierte deler til mobiltelefoner. En stor andel av beslagene gjelder såkalte «PopSockets», som man fester til telefonen.

– Det er også falske ladere, skjermer og deksler. Disse produktene har ofte manglende eller falsk CE-merking, og er derfor potensielt skadelige og brannfarlige.

Beslaglagte «PopSockets»

Ifølge Tolldirektoratet har antallet beslaglagte piratkopierte varer vært høyere i år, enn i fjor. Noe av årsaken er en økning i beslaglagt «PopSockets», som festes til mobiltelefonen.

Foto: Tolldirektoratet / NRK

– Støtte til terror

En undersøkelse gjort av Tolletaten og Patentstyret viser at én av tre nordmenn handler piratkopierte varer, de fleste mens de er på ferie i utlandet.

Otto Scharff i Patentstyret advarer norske forbrukere mot å kjøpe slike produkter.

Otto Scharff

Otto Scharff i Patentstyret sier undersøkelser viser at mange er klar over at de kjøper piratkopierte varer, men ikke bryr seg.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Inntektene fra det å selge piratkopierte varer kan gå til å finansiere kriminell virksomhet, som støtte til terrororganisasjoner, sier Scharff.

En rapport fra den franske organisasjonen UNIFAB slo i fjor fast at brødrene som sto bak terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris i 2015, i hovedsak levde å av å selge privatkopierte varer.

Advokatfullmektig Martha N. Borge i Oslo patentkontor, deler Scharffs bekymring.

– Man vet ikke hvor pengene går hen. Man vet at mange terrororganisasjoner rundt om i verden finansieres av salg av falske varer. I tillegg kan det være helsefarlige sider ved det å kjøpe falske legemidler, sier Borge.

Borge førte den ferske saken mot Louis Vuitton i retten. Hun påpeker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Risikerer bot i utlandet

Til tross for at det etter norsk lov er å tillatt å innføre privatkopierte varer til Norge som privatpersoner, risikerer man likevel saftige bøter i flere EU-land for besittelse og kjøp.

Frankrike, Italia og Danmark er eksempler på land som har et langt strengere lovverk enn i Norge.

– Det er eksempler i Europa på at enkelte har fått opptil 10.000 euro i bot, bare for å være i besittelse av en privatkopiert vare, sier Scharff.

Louis Vuitton er ett av 84 selskaper (se faktaboks over) som har fått rettens medhold i at norske tollere avsløre import av falske varer med deres varemerker.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med kvinnen som importerte Louis Vuitton-produktene. Dommen fra Oslo rettskraftig er ikke rettskraftig, ettersom ankefristen ikke har utløpt.

Postpakke kontrollert av tollere

Norske tollere har så langt i år beslaglagt over 60.000 piratkopierte varer, til en samlet verdi av over 11 millioner kroner.

Foto: Tolletaten / Tolletaten

AKTUELT NÅ