NRK Meny
Normal

Kutter støtten til flyktninger som har fått opphold

– Det er en spesiell måte å ta imot nye nordmenn på, sier Geir Toskedal (KrF).

Politisk kvarter om kutt i støtte til flyktninger

– Satsene er noe høye, så vi kan kutte litt, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp)

Kuttene som foreslås er 500 kroner i måneden for enslige og familier, som gjør at de vil sitte igjen med mellom 6- og 9.000 kroner i måneden til mat og klær. Støtten til barnefamiliene vil variere avhengig av barnenes alder. Kuttene gjelder for flyktninger som har fått opphold, men som venter på at en kommune kan bosette dem.

Kuttene får Tom Hjertholm til å steile. Han er leder for flyktning- og integreringsenheten i Norsk Folkehjelp som drive flere asylmottak.

– De har omtrent halvparten av det som er satsene for sosial nødhjelp. Beboere i asylmottak lever under fattigdomsgrensen, sier Hjertholm.

– Hvis denne satsen kuttes ytterligere vil det gå utover både helse og mulighet til integrering.

– Kan ikke sammenlignes

Kallmyr kontrer med at satsene for flyktninger på asylmottak ikke kan sammenlignes med satsene for sosialhjelp, dere flere utgifter kommer i tillegg.
- Mottakere av sosialhjelp må også dekke kostnader til husleie og strøm. På et mottak er alt dette gratis, sier Kallmyr.

Jøran Kallmyr

- FOR HØY: Jøran Kallmyr (Frp) mener det er rom for å kutte støtten.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Enslige og familier vil sitte igjen med mellom 8- og 9.000 kroner i måneden til mat og klær. Det er mange norske barnefamilier som ikke kjenner seg igjen i de summene, sier Jøran Kallmyr.

Kuttene ble diskutert i dagens Politisk kvarter, der Kallmyr møtte Geir Toskedal, flyktningpolitisk talsperson i KrF, til debatt.

– Vi har lyst til å fremstå som gjestfrie, men dette forslaget kommer i rekken av flere tiltak som slår negativt ut for flyktninger, sier Toskedal.

Vil ha fortgang i bosetting

Statssekretær Kallmyr hevder pengene som spares på kuttene, skal brukes til å gi kommunene midler til å huse flyktninger som har fått opphold.

– Vi ønsker å øke bosettingen i kommune til de som har fått opphold og samtidig arbeide for raskere utsendelse for de som ikke har fått opphold. På den måten reduseres oppholdstiden på asylmottaket, sier han.

Toskeland vil ikke si så mye om hvor viktig denne saken vil bli for KrF i budsjettforhandlingene som venter.

Geir Toskedal i gangen på Stortinget

KRITISK: Geir Tosekedal (KrF) er motstander av at flyktningene skal få 500 kroner mindre å rutte med.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Vi krever at folk skal bli behandlet skikkelig og anstendig, så dette må vi se nærmere på, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger