Hopp til innhold

Anundsen kutter støtte

Justisministeren kutter kraftig i returstøtte til asylsøkere med avslag som ikke forlater Norge. Det skal straffe seg å ikke forlate landet innen utreisefristen.

Justisminister Anders Anundsen holder tommelen opp i Vandrehallen

Anundsen mener han har funnet nøkkelen til raskere retur for de med avslag på asylsøknad. Bildet er fra Stortinget 19.05 etter at mistillitsforslaget mot ham ble nedstemt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hvordan motivere asylsøkere med avslag til å forlate Norge raskest mulig, innen fristen for utsendelse? Justisministeren mener han har funnet svaret og fra 1. september vil det i større grad straffe seg for de som ikke returnerer frivillig.

Jøran Kallmyr foran et verdenskart

Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (FrP), håper at asylsøkere med endelig avslag vil benytte muligheten til å forlate Norge innen 1. september.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Det er alt for få som søker frivillig retur. Dagens ordning har ikke vært et godt nok incentiv. Når man uansett kan søke på et senere tidspunkt, synes mange det er like greit å bli her, sier Anundsens statssekretær, Jøran Kallmyr (FrP) i Justisdepartementet.

Støtte kuttes fra 80.000 til 20.000

På norske mottak sitter i dag cirka 3000 personer som ikke har oppholdstillatelse. De som reiser før utreisefristen satt av myndighetene kan få opp til 130.000 kroner med seg til hjemlandet, gjennom såkalt frivillig retur. De som søker etter fristen kan få opp til 80.000 kroner.

Men fra 1. september blir det et kraftig kutt i støtten for de som ikke har forlatt landet innen utreisefristen. En famile med tre barn vil fra nå kun få 20.000 kroner, og ikke 80.000 kroner som i dag.

– Per dags dato har det få konsekvenser hvis man lar være å søke om frivillig retur innen utreisefristen, sier Kallmyr, som har tro på at endringen vil føre i fortgang i antall frivillige returer.

– Hvor lang utreisefrist får de med endelig avslag?

– Tre til fire uker vil de få. Skal de ha håp om å få maks pengestøtte må de søke om frivillig retur innen fristen. De som ikke søker vil kunne få politet på døra etter at fristen utløper, sier Kallmyr.

3000 på mottak med endelig avslag

Christine Wilberg
Foto: Nora Lie/UDI

– Det representerer en stor utfordring for norsk asylforvaltning at såpass mange blir over fristen for utreise, sier Christine Wilberg, avdelingsdirektør Region- og mottaksavdelingen i UDI.

Nylig fikk de beskjed fra Justisdepartementet om at returordningen endres, med det mål å få fortgang på utsendelsen av asylsøkere med endelig avslag.

– Vi har tro på at flere vil reise ut når det blir mindre lønnsomt å gå over fristen, sier Wilberg.

– Har dere egentlig kapasitet til å behandle en stor bunke med søknader før 1. september?

– Ja, det har vi. Det skal vi sørge for. For oss er det en prioritert oppgave, avslutter Wilberg.

AKTUELT NÅ