Kurz erklærer valgseier i Østerrike

Det konservative folkepartiets leder Sebastian Kurz har nå innkassert valgseier for sitt ÖVP i Østerrike. Siste prognose viser at partiet får 31,5 prosent av stemmene i Østerrike.

Austria Elections

Lederen av Det konservative partiet ÖVP, Sebastian Kurz har gjort et veldig godt valg i Østerrike.

Foto: Ronald Zak / AP

Østerrikes president Alexander Van der Bellen ringte i kveld og gratulerte 31-åringen med seieren.

Dramatikken knytter seg nå til hvem som blir nest størst. Ytre høyrepartiet FPÖ lå an til å bli større enn Sosialdemokratene (SPÖ), ifølge en prognose.

Økt oppslutning

Nyere prognoser viser nå at Sosialdemokratene med sittende statsminister Christian Kern i spissen ligger an til å få 27,1 prosent, mot 25,9 for FPÖ.

Til tross for at FPÖ muligens ikke klarer å bli landets nest største parti, kan de være fornøyd med valget. Partiet har økt oppslutningen med over 5 prosentpoeng fra sist valg.

Fornyet partiet

Innvandring har vært den desidert største saken i det østerrikske valget på ny nasjonalforsamling. Den unge politikeren Sebastian Kurz har lenge ligget an til å stjele stemmer frå både høyre og venstre

31 år gamle Sebastian Kurz har fornyet Det konservative folkepartiet i Østerrike (ÖVP). Han har i tillegg til den tradisjonelle partifargen svart, gitt logoen et strøk med turkis.

Og han har knyttet det tettere til sin person. Som er svært populær.

Streng asylpolitikk

– Han er veltalende og velkledd, han er svigermors drøm, forteller journalist i Die Presse, Anna Wallner, som forteller at Kurz stjeler stemmer frå både høyre og venstre.

Som utenriksminister i koalisjon med Sosialdemokratene, har han forfektet en streng innvandringspolitikk i etterkant av flyktningkrisa.

Skremt

Og nettopp innvandring har vært den aller viktigste saken i valgkampen, forteller Wallner.

– Kurz har blitt et alternativ for de velgerne som ble skremt av de mange asylsøkerne som kom gjennom Balkan-ruta, men som samtidig ikke identifiserer seg med det høyrepopulistiske Frihetsspartiet, forteller Wallner til NRK.

Samtidig har begge de «gamle» partiene i Østerrike beveget seg mot høyre. I høst vedtok regjeringen et burkaforbud, som av mange blir sett på som høyst symbolsk.

– Jeg så en statistikk der det trolig ikke er flere enn 300 personer som går med burka, så det er ikke noe stort problem i Østerrike, forteller Wallner til NRK.

Demmer opp

Men det er viktig å demme opp for framgangen til Frihetspartiet og lederen deres Heinz-Christian Strache.

I valgkampen har Strache advart mot islamiseringen av landet.

– Det er skoler i Wien der det er flere muslimer enn katolikker. Det finnes foreninger og barnehager og moskeer som blir beskyttet av grunnloven. Dei finnes farlige radikaliserte islamister, dette er ei farlig utvikling, sa Strache i valgkampen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger