Hopp til innhold

Kurdiske styrker skal ha trukket seg ut av viktig syrisk grenseby

Kurdisk milits har søndag trukket seg tilbake fra strategisk viktige områder i Syria, i henhold til våpenhvilen. Tyrkia hevder samtidig at en tyrkisk «martyr» har blitt drept i kamper.

Syriske flyktninger på vei ut av Ras al-Ain

PÅ FLUKT: Syriske sivile flykter fra grensebyen Ras al-Ain lørdag. I bakgrunnen velter det opp røyk fra brennende bildekk. Røyken blir brukt for å hindre sikten til tyrkiske kampfly, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Foto: Delil Souleiman / AFP

AFP melder like før klokken 17 at Den kurdiske militsen Syrian Democratic Forces (SDF) nå har trukket seg helt tilbake fra den strategisk viktige grensebyen Ras al-Ain i det nordlige Syria.

Nyhetsbyrået viser til den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Militsgruppas leder Mazloum Abdi sa søndag de kurdiske styrkene trekker seg tilbake fra et 120 kilometer langt område på den syriske siden ved grensa til Tyrkia, så snart de tyrkiske styrkene tillater det.

Det er første gang at kurdiske ledere offentlig bekrefter at de trekker seg ut av denne delen av grensa mot Tyrkia, noe som ifølge SDF blir koordinert med amerikanerne. Lørdag anklaget SDF Tyrkia for å hindre tilbaketrekningen fra området.

Bakgrunnen er den midlertidige våpenhvilen som ble forhandlet frem mellom USA og Tyrkia, som ble forhandlet frem torsdag.

Etterlot sykehus i brann

Søndag rullet rundt 50 kjøretøy med militssoldater og sårede ut fra sykehuset i grensebyen Ras al-Ain. Iifølge en AFP-journalist i byen sto bygningen kort tid etter i flammer.

Tyrkiske myndigheter bekreftet senere søndag at den kurdiske tilbaketrekningen er i gang.

Det er her noen av de hardeste kampene mot tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttet milits har funnet sted den siste tiden.

Tyrkiskstøttet milits har tatt kontroll over deler av det nordøstlige Syria

Tyrkiskstøttet milits har tatt kontroll over deler av det nordøstlige Syria de siste dagene. Disse militssoldatene krysset grensen fredag.

Foto: Mehmet Guzel / AP

Amerikanske styrker forlot siste base

Meldingene kommer samme dag som over 70 amerikanske militærkjøretøy, eskortert av helikoptre, passerte gjennom landsbyen Tal Tamr, på vei østover. De trekker seg med ut av området der Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil opprette en såkalt sikkerhetssone.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kom den amerikanske militærkolonnen fra Sarrin, der USA har hatt sin største militærbase. Den er nå forlatt, ifølge eksilgruppas leder Rami Abdulrahman.

Søndagens tilbaketrekking var den fjerde på en uke, og samtlige amerikanske soldater har nå forlatt regionen, ifølge Abdulrahman.

Tyrkisk soldat drept

Samtidig har det kommet flere meldinger om brudd på våpenhvilen de siste dagene. Fredag kom det meldinger om omfattende stridshandlinger i området rundt Ras al-Ain.

Søndag opplyste det tyrkiske forsvarsdepartementet i Ankara at én tyrkisk regjeringssoldat ble drept og en annen såret i et angrep fra kurdisk milits i Syria.

– En av våre heroiske kamerater falt som martyr, og en annen ble såret etter å ha blitt beskutt med panservern og håndvåpen av terrorister under et rekognoserings- og overvåkingsoppdrag i Tell Abyad-området, het det i en kunngjøring.

Tyrkiske myndigheter anser den kurdiske YPG-militsen, som utgjør hoveddelen av SDF, for å være avlegger av PKK-geriljaen i Tyrkia og omtaler konsekvent alle kurdiske militssoldater som terrorister.

Lørdag truet Erdogan med å «knuse hodene» til kurdiske militssoldater om ikke de trekker seg ut av grenseområdene innen tirsdag kveld.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger