Hopp til innhold

Kunnskapsministeren skapte uro - nå kommer endringene

Et rundskriv fra kunnskapsdepartementet skapte uro og usikkerhet blant landets lærere. Nå kommer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen med et nytt rundskriv for å klargjøre reglene for kompetansekravene.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

PRØVER IGJEN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har sendt ut et nytt rundskriv.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I fjor vedtok Stortinget nye kompetansekrav for lærere som underviser i norsk, engelsk og matte på norske skoler. 30 studiepoeng med relevante fag kreves for å undervise på barneskolen, mens 60 studiepoeng gjelder på ungdomsskolen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har fredag ettermiddag sendt ut et nytt rundskriv for å klargjøre reglene for kompetansekravene.

Ifølge det nye rundskrivet skal kommunene få tid til å gi lærerne det faglige påfyllet de trenger – for å oppfylle de nye kravene til lærere som skal undervise i norsk, matematikk og engelsk.

– Vi har innført kompetansekrav fordi vi vil at elevene skal møte en lærer som har fordypning i faget, men samtidig er det viktig at kommunene får tid til å gi lærerne det faglige påfyllet de trenger, sier Røe Isaksen.

– Må gjøre en helhetlig vurdering

Regelverket krever at lærere i grunnskolen må ha fordypning i matematikk, norsk og engelsk, men i ti år kan lærere få dispensasjon fra dette kravet.

– Dette er en unntaksbestemmelse som også gir rom for skjønn. Når rektorene skal sette sammen timeplanen i disse ti årene, må de gjøre en helhetlig vurdering av hva som er best for elevene, sier Røe Isaksen.

Et rundskriv som i fjor ble sendt ut til kommuner og skoler, har imidlertid skapt misforståelser om hvordan unntaksbestemmelsen kan brukes.

– Vi sender i dag ut et revidert rundskriv for å gjøre det helt tydelig og klart hvordan bestemmelsen skal forstås, sier Røe Isaksen.

Skapte usikkerhet

Det er satt en overgangsperiode på ti år for at lærerne skal rekke å få tatt etterutdanningen, men usikkerheten har rådet om hva som skjer med lærerne som ikke fyller de nye kompetansekravene.

Utdanningsdirektoratet forstod reglene som at de må vike for lærere med den rette kompetansen, men det var aldri kunnskapsministerens intensjon.

Han innrømte overfor NRK at rundskrivet han sendte ut hadde skapt usikkerhet. Rundskrivet som egentlig skulle presisere og tydeliggjøre lovendringene i opplæringsloven. Derfor er det nye rundskrivet nå sendt ut.

AKTUELT NÅ