NRK Meny
Normal

Kulturministeren nekter å kommentere «snikislamiserings»

Stortingspolitikere fra Frp som har støttet Carl I. Hagens «snikislamiserings»-utspill har fått Venstre-leder Trine Skei Grande til å se rødt. Hun tok opp saken i Stortingets spørretime.

Thorhild Widvey om islamisering

– I VG sier en tidligere stortingsrepresentant fra ett av regjeringspartiene at dette er islamske myrderier og om også andre må bli drept før man forstår at dette er snikislamisering og voksende ettergivenhet fra ulike islamske pressgrupper. Begrepsbruken har fått støtte fra representanter som er valgt inn på Stortinget nå. Mener utenriksministeren dette er dekkende begreper for å møte diskusjonen vi har foran oss?

Det var Grandes spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H) fra Stortingets talerstol etter at Carl I. Hagen (Frp) hadde fått støtte fra flere av sine partifeller på Stortinget i å bruke begrepet «snikislamisering» om norsk innvandringspolitikk i lys av terrorangrepet i København i helgen.

«Må Max Hermansen bli drept...»

Bakgrunnen for innlegget var at Carl I. Hagen i helgen la ut en melding på egen facebook-profil der han blant annet skrev:

«Må Max Hermansen bli drept før befolkningen våkner når det gjelder snikislamiseringen og den voksende ettergivenheten for press fra ulike islamske pressgrupper i skole, høyskoler, universiteter og arbeidsliv?»

I Politisk kvarter på NRK P2 karrakteriserte Audun Lysbakken (SV) utspillet som uanstendig og at uttrykket «snikislamisering» har vært fraværende i norsk innvandringsdebatt siden terroren rammet Norge 22. juli.

I Vandrehallen etter spørretimen utdypet Grande hvorfor hun mente saken er så viktig at hun følte at hun måtte ta den opp fra Stortingets talerstol.

Trine Skei Grande om islamisering

– Carl I. Hagen må gjerne bruke det hvis han mener det beskriver debatten, men det beskriver kanskje ham mer enn den. Det vekker lite oppmerksomhet at et bystyremedlem som Hagen sier dette, men at man også har stortingsrepresentanter valgt inn i dag for et regjeringsparti gjør at jeg ville ta det opp her, sa Grande.

Nekter å snakke om «snikislamisering»

Kulturminister Thorhild Widvey (H) ønsket ikke å kommentere bruken av ordet.

– Mener du det er et dekkende begrep i norsk innvandringsdebatt?

– Jeg er veldig opptatt av at det ikke er min oppgave å gi et korrektiv til noen av dem som ytrer seg. Jeg er veldig opptatt av ytringsfrihet som kanskje er den viktigste verdien i vårt demokrati. Jeg er veldig opptatt av å få frem regjeringens politikk på området.

Men mener du det er et dekkende uttrykk?

– Det vil jeg ikke kommentere, sa kulturministeren.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa at han selv ikke ville brukt uttrykket ettersom det er et ord han ikke kan stille seg bak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger