Hopp til innhold

Kulturbransjen demonstrerer for å beholde støtten

– Først og fremst har vi lyst til å vise hvor presset kulturbransjen er akkurat nå og hvor såret den er, sier initiativtaker Magnus Boyd.

Flere kulturbygg er onsdag kveld badet i rødt lys i protest mot manglende koronakompensasjon.

Flere kulturbygg er onsdag kveld badet i rødt lys i protest mot manglende koronakompensasjon.

Onsdag formiddag demonstrerer kulturbransjen mot regjeringens beslutning om å avslutte kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende.

Ordningen, som ble innført i april, vil erstattes med en stimuleringsordning for kulturlivet og eventbransjen.

– Det vi protesterer mot spesifikt er at regjeringen har bestemt seg for at støtten til selvstendig næringsdrivende og enkeltmannsforetak skal opphøre fra og med 1. november, sier initiativtaker Magnus Boyd.

Bilder fra kulturdemonstrasjon der kulturarbeidere går fra Youngstorget til Stortinget(Eidsvolls plass) Bilde av initiativtaker og profesjonell lysdesigner Magnus Boyd

Opptoget gikk fra Youngstorget til Stortinget, hvor man kunne se deltakere fra kulturbransjen trille utstyrskassene gjennom sentrum.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Red Alert-aksjon

Den norske Red Alert-kampanjen er inspirert av lyd-,lys- og bildeteknikeres aksjoner i andre europeiske land. I Storbritannia ble det i august tent røde lyskastere mot 300 scener og steder, blant annet det britiske nasjonalteatret.

Bilde av initiativtaker og profesjonell lysdesigner Magnus Boyd

Initiativtaker og profesjonell lysdesigner Magnus Boyd sier at arrangementsindustrien opplever tidenes krise og at personene i kulissene står helt alene.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Også scenearbeidere demonstrerte i gatene med flightcaser eller utstyrskasser. Dette skal også være en del av dagens aksjon, i tillegg til appeller.

– Akkurat nå så står jeg på Youngstorget hvor vi har 50 teknikere og enkeltmannsforetak som står oppstilt klar til et opptog vi skal ha retning Eidsvolls plass. Der skal vi ha en markering med appeller fra bransjefolk og fra politikere, sier Boyd.

Rådhuset i Elverum er blant stedene som blir lyst opp fra klokken åtte onsdag kveld. Ordfører i Elverum, Lillian Skjærvik synes det er en viktig sak å støtte.

– I rådhuset ligger vårt kulturhus og vi synes dette er en viktig sak for Elverum. Vi skal stille og ha hjerterom ved siden av dem som lider i denne tida. De faller mellom to stoler når det gjelder kompensasjonsordninger. Kultur er viktig, sier Skjærvik.

Tror bransjen kan gå under

Musiker Julie Dahle Aagård

Musiker Julie Dahle Aagård forteller at på grunn av koronasituasjonen ble alt revet bort over natten og hun fikk inn nye avlysninger hver dag.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Musiker Julie Dahle Aagård forteller at hun har full forståelse for tiltakene som har blitt gjort, men at det har vært tøft for veldig mange.

– Det har gått, mye på grunn av at vi har hatt kompensasjonsordningene i bunnen. Vi var heldige og vi er veldig takknemlig for det. Når de nå fjerner den kommer vi til å se en hel bransje som går under, sier hun.

Hun mener at kompensasjonsordningene burde forlenges til koronakrisen er over.

DumDum Boys

DumDum Boys under aksjonen i Oslo onsdag formiddag.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Langt fra nok til å fylle en månedslønn

I Trondheim har lydteknikere, lysteknikere, musikere og flere samlet seg på Torvet i sentrum.

Med seg har de 100 tomme utstyrskasser. De skal symbolisere at folk ikke er på jobb.

– Veldig mange som jobber i denne bransjen blir stående uten sikkerhetsnett og lønn, sier lydtekniker Trond Morset.

Han er ikke fornøyd med forslaget som er lagt frem.

– Vi er fornøyd med ordninga som har vært. Den har fungert godt. Den er selvsagt ikke perfekt, men vi føler at å fjerne ordninga før man har en lignende ordning på plass er ganske drastisk for veldig mange.

Nordre gate i Trondheim sentrum. Red Alert

I Nordre gate i Trondheim sentrum deltar flere i aksjonen.

Morset sier at flere av deltakerne har stått uten arbeid siden koronatiltakene startet.

– Det gjelder nok veldig mange. Det har tatt seg litt opp, det kan vi være ærlige på, men ikke på langt nær til å fylle opp en månedslønn til fleste som jobber i bransjen her. Veldig mange jobber med ting man ikke ser til vanlig, som for eksempel firmafester, konferanser og slike ting. Det markedet eksisterer ikke i dag, det er rett og slett bare borte.

Tro på en mer treffsikker ordning

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan, sier at han forstår at mange, både frilansere i kulturlivet og ellers, er usikre og frykter for fremtiden.

– Vi ser samtidig at antall søkere til den midlertidige ordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere er mer enn halvert siden april.

98 prosent av mottakerne har ifølge Einan vært selvstendig næringsdrivende og bare en mindre del frilansere.

Kompensasjonsordningen er vedtatt å vare ut oktober.

– Denne ordningen har vært lite treffsikker, sier Einan.

Målet er at den nye ordningen skal treffe bedre og legge til rette for et bredt og mangfoldig tilbud av kulturarrangementer, forklarer han.

– Denne overlappende perioden vil forhåpentligvis sikre at ingen som har rett til støtte faller utenfor.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger