Hopp til innhold

Kultur-Norge får 300 millioner i koronakompensasjon

Kultursektoren får 300 millioner kroner i kompensasjon for tapte inntekter som følge av koronaviruset. Den møter blandede reaksjoner i kulturlivet.

Raja

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) annonserer tirsdag en ny pakke på til sammen 900 mill. kroner til kultur, frivillighet og idrett, som kompensasjon for tapte billettinntekter, deltakeravgifter på avlyste konserter, idrettsarrangementer og andre arrangementer.

Foto: Terje Pedersen

Ifølge kultur- og likestillingsdepartementet får kulturlivet rundt 300 millioner kroner, mens idretten, det frivillige kulturlivet og frivillige organisasjoner for øvrig får rundt 600 millioner.

– Det er en veldig krevende tid for kultur-, frivillighet og idrettssektoren, der både bedrifter, virksomheter, lag, foreninger og enkeltpersoner har sett inntektene sine helt eller delvis forsvinne nærmest over natten, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.

Ordningen er ment å kompensere for bortfall av inntekter fra billettsalg og deltakeravgifter, samt merutgifter som følge av at arrangementer må avlyses eller utsettes på grunn av koronaviruset.

– Jeg er veldig fornøyd med at regjeringen kan presentere en veldig god kompensasjonsordning for kultur-, frivillighets- og idrettsfeltet, sier Raja.

Virke mener det ikke er på langt nær godt nok

Rhiannon Edwards, leder for Virke kultur og opplevelser, mener dette ikke er på langt nær godt nok.

– Bare i mars og april har tapene vært mer enn 900 millioner kroner, sier hun.

Rihannon Hovden Edwards

Rihannon Edwards mener krisepakken til kulturlivet ikke på langt nær er nok.

Foto: Virke

Edwards understreker at verdikjeden i kulturlivet må holdes flytende slik at kulturarbeidere har jobber å komme tilbake til. Om det ikke kommer mer penger frykter hun massekonkurser.

Arbeidsplasser knyttet til lys- og lydteknikk, management, booking- og eventbyråer, kinoer, produksjonsselskaper, privateteatere og konsertarenaer er de blant de hun frykter at forsvinner.

Kan bli flere tiltak

Nå mener Raja at kultursektoren foreløpig har fått en bra totalpakke.

– Sammen med tiltakene vi allerede har presentert, at regjeringen ikke vil kreve tilbake tilskudd til kultur- og frivillighetsformål, en målrettet innsats for å hjelpe frilansere og selvstendig næringsdrivende og dessuten at staten tar det aller meste av regningen ved permitteringer, har vi i sum fått på plass en god pakke til sektoren, sier kultur- og likestillingsministeren.

Ytterligere tiltak kan bli iverksatt i tiden som kommer, etter fortløpende dialog med organisasjoner, foreninger og lag, selskaper og virksomheter.

– Vi er inne i en krevende periode for hele sektoren, men regjeringen har sagt at vi vil gjøre det vi kan for å redde arbeidsplasser, og det er denne ordningen et godt bidrag til, sier Raja.

– Gledelig og sårt tiltrengt

Susanne Kaluza, daglig leder ved Litteraturhuset i Oslo, er veldig, veldig glad for at kulturministeren ser de store utfordringene koronatiltakene har fått for kulturlivet. Hun understreker at de er opptatt av smittebegrensning.

Susanne Kaluza

Susanne Kaluza er glad for at regjeringen gir penger til institusjoner.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Kaluza forklarer at mange i kultursektoren allerede har en sårbar økonomi som er avhengig av billettinntekter. Hun vet at flere sliter nå, også Litteraturhuset, og at permitteringer er nærliggende.

– Veldig glad for at den pakken som ble lagt frem kommer med tiltak rettet mot institusjoner som opplever store inntektsbortfall. Det er gledelig og sårt tiltrengt fordi situasjonen er prekær, sier hun.

– Når ikke utfordringene til anklene

Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører, mener regjeringen skal ha for at de prøver i en krevende situasjon.

– Men 300 millioner når ikke utfordringene til anklene en gang, sier hun og viser til at Virke har anslått tap på 900 millioner for kulturnæringen.

Tone Østerdal norke konsertarrangører

Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører, mener 300 millioner ikke når utfordringene til anklene.

Foto: Ellen Lorenzen

Østerdal sier at deres medlemmer alene har meldt om et tap på 422 millioner kroner i mars og april. Nå frykter de konkursras og varig tap av arbeidsplasser.

– Nå må de skjønne alvoret, og vi appellerer også til de andre partiene på Stortinget for å dytte dette tallet betraktelig opp, avslutter hun.

Mener pakkene må sees i sammenheng

Kulturminister Abid Raja svarer at denne pakken må sees i sammenheng med de pakkene som allerede er gitt. Han trekker blant annet frem ordningene for frilansere og selvstendig næringsdrivende som ble lagt frem på mandag.

– Vi tror at totalpakkene nå vil bidra til å holde liv i kultursektoren så de overlever koronasituasjonen, sier han.

Statsråden legger til at dette er et anslag for tapet i april, og at dette kan endre seg. I tillegg vil de følge situasjonen videre. Han trekker også frem at institusjoner som Den Norske Opera og Ballett, Nasjonalteateret, Den Nasjonale Scene i Bergen og orkestrene faller under andre statlige ordninger, og blir kompensert på andre vis.

– Behov for å sprøyte mer penger inn

Kulturpolitisk talsperson for Senterpartiet Åslaug Sem-Jacobsen mener det er bra at det kommer en kompensasjonsordning, men at summen ikke på langt nær er nok til å unngå konkurser.

– Det er bedre at kulturlivet holder hodet over vannet enn at det må bygges opp på ny etter koronakrisen. Det siste vil ikke bare bli dyrere, men mest sannsynlig helt umulig, mener hun.

Sem-Jacobsen legger til at 600 millioner til idretten og frivilligheten er en bedre start.

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson mener også at denne pakken er for svak, og begrunner det blant annet med strenge inntakskriterier. Hun trekker frem at den gjelder for arrangementer som er planlagt med mer enn 50 deltagere, og mener det vil ramme mange på mindre steder.

– Det er rett og slett behov for å sprøyte mer penger inn i kulturen, en mer kraftfull pakke som omfatter flere. Mange vil ikke kunne overleve det som nå skjer, mener hun.

I en tidligere versjon av denne saken stod det at kultursektorene får 900 millioner kroner i kompensasjon. Det er ikke riktig, og er rettet til 300 millioner kroner.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)