Hopp til innhold

Kroppsaktivistenes sommerkropp-råd: Ikke sammenligne deg med andre

Kroppsaktivist Wilde Siem og venninnen Claire prøver å ikke sammenligne seg selv med andre. De er mest opptatt av det gode vennskapet, ikke hvordan de ser ut.

Wilde Siem er kroppsaktivist, og mener at alle fortjener å gå i badetøy om sommeren.

VIL IKKE SAMMENLIGNE: Kroppsaktivist Wilde Siem (t.v.) og venninnen Claire prøver å ikke sammenligne seg selv med andre.

Foto: @happykropp / Instagram

Mange engasjerer seg i debatten om kroppspress etter at VM-mester Birgit Skarsteins Facebook-innlegg om «sommerkroppen» gikk viralt på nettet denne uken.

– Man skylder ingen noen ting når det kommer til kropp. Din hud fortjener sol, varme og saltvann på lik linje som alle andre, sier Wilde Siem.

Hun er kroppsaktivist, og driver Instagrambrukerern @happykropp.

Kroppsaktivismen har de siste årene har vokst i sosiale medier, og er en motstemme til det perfekte og uoppnåelige. Siem vil oppmuntre folk til å være positive rundt eget selvbilde.

– Hvis du går på tur i fjellet i sommer, sleng av deg T-skjorta om du vil. Har du lyst til å bade i trusa på kaia, gjør det, sier Siem.

Forstår fortvilelsen

Treningsprofil Camilla Lorentzen forstår at mange føler de ikke strekker til om sommeren.

Treningsprofil Camilla Lorentzen.

Camilla Lorentzen er en kjent treningsprofil, og står bak emneknaggen #fitnok.

Foto: Privat

– Vi blir jo til stadighet fortalt at veldig mye av vår verdi er å finne i kroppen, sier hun.

Lorentzen vil oppfordre alle som kjenner på følelsen av å ikke ha «idealkroppen» til å se rundt seg.

– Man bør se på de menneskene som befinner seg rundt en i stedet for å hele tiden sammenligne seg med kropper på Internett, sier hun og fortsetter:

– Tar du deg en tur på stranda, ser du veldig fort at det finnes veldig mange flere typer kropper enn det vi sammenligner oss med!

Gir råd

Wilde Siem har flere råd til folk som føler seg ukomfortable med å vise kropp nå når det er sommer.

Sommerkroppen 2019 er en kropp, mener folk på Ersfjordstranda i Berg på Senja

Sommerkroppen 2019 er en kropp, mener folk på Ersfjordstranda i Berg på Senja.

Mener foreldre er viktige

Kari Løvendahl Mogstad, lege og spesialist i allmennmedisin, mener at foreldre har et viktig ansvar ovenfor unges selvtillit.

Kari Løvendahl Mogstad, lege og spesialist i allmennmedisin.

Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad, lege og spesialist i allmennmedisin, synes voksne skal hjelpe de unge til å være kritiske til bilder på Internett.

Foto: Privat

– Voksne må gå foran som gode eksempler, og vise de unge både i ord og gjerninger, at det er mye mer enn kropp og utseende som er viktig, sier hun.

I boken sin, Kroppsklemma, forteller Mogstad voksne hvordan de kan være trygge og gode for unge i et kroppsfiksert samfunn.

– Sosiale medier flommer over av rollemodeller som ikke er særlig bra, fordi de nettopp er så opptatt av å flashe vakre, trente og perfekte kropper, sier hun.

Unge må bli bevisste

Mogstad synes at voksne må gjøre barn og unge mer bevisste på å bli kritiske til det de ser på nettet.

– Det gjelder også det de hører av mer eller mindre dumme og usunne råd, fra enkelte «influensere» og andre som tjener rått på folks usikkerhet, mener hun.

Hun synes derimot ikke at problemet er like svart/hvitt som det ofte blir fremstilt.

– Det er ikke enten-eller. Selv om man har et bra selvbilde rundt kroppen sin, betyr det ikke at det ikke er et eller annet man ikke er fornøyd med. Mange tror at man må være fornøyd hele tiden, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ