Kronprinsparet tar barna ut av skolen og drar på to måneders ferie

Kronprinsfamilien tar pause fra jobb og skole og reiser til utlandet i vinter. – Vi vil vise barna verden, sier kronprins Haakon. Paret trosser dermed alle advarsler fra skolefolk mot å reise på ferie med skolebarn midt i skoleåret.

Video Kronprinsparet på familieferie

SE VIDEO: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtte NRK onsdag kveld.

Kronprinsparet holder et stort arbeidstempo for tida. I går tok de imot barnevernsbarn til gjestebud på Skaugum. Men om kort tid pakker de privatkoffertene, tar barna ut av skole og barnehage og reiser vekk i to måneder.

– Vi ønsker å reise og bruke tid sammen som en familie. Vi håper å vise barna våre litt av verden, at det finnes mange kulturer og mange måter å leve på, sier kronprins Haakon til NRK.

Han kaller det en slags dannelsesreise for dem selv og barna.

– Vi håper at vi får oppleve spennende ting sammen. Og at de får muligheten til å se at verden er mangfoldig.

Hemmelig reisemål

Kronprinsparet vil ikke gå ut med hvor familien skal reise, men sier det passet godt å gjennomføre en slik tur akkurat nå.

– Reisen er lagt til november, desember og januar fordi dette er måneder med mindre offentlige representasjonsoppgaver, sier kronprins Haakon.

Når han er vekk, står 73 år gamle kong Harald uten vikar.

– Vi får håpe det ikke blir så mye mer for kongen og dronningen i tiden vi er borte. Heldigvis har jeg forståelsesfulle foreldre som skjønner at vi ønsker denne muligheten, sier kronprinsen.

Trosser advarsler

Prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse Ingrid Alexandra har kun gått på Jansløkka skole i Asker i tre måneder.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Både prinsesse Ingrid Alexandra og Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby går til daglig på skole, henholdsvis Jansløkka skole og Solvang ungdomsskole i Asker. De blir nå tatt ut av skolen for en periode.

Les: Prinsessens første skoledag

– Vi har stor respekt for det arbeidet som gjøres i skolen, og derfor er dette en del av reisen vi har tenkt mye på. Vi har i samarbeid med skolene lagt opp et undervisningsopplegg, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Det har lenge pågått diskusjoner rundt det å ta barn ut av skolen for å dra på ferie midt i skoleåret. Kronprinsparet innrømmer at dette har vært et vanskelig valg å ta.

– For oss har dette vært en helhetsvurdering, men vi har tenkt mye over det, sier kronprinsessen.

Ønsker tid alene

Kronprinsparet understreker at dette er en privat reise som de dekker med private midler.

– Når det gjelder apanasjen vår, så blir den bevilget i et årlig statsbudsjett. Det er ikke naturlig å dele den opp i timer og måneder, sier kronprins Haakon.

Kronprinsfamilien

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon tar med seg alle sine tre barn og drar på en tomåneders reise.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I pressemeldingen fra slottet som sendes ut torsdag morgen, ber kronprinsparet om at de får være i fred under reisen.

– Vi vil at dette skal være en privat tur med barna våre, hvor vi kan oppleve ting uten å bli forstyrret, sier kronprinsessen.

Dette er ikke første gang kronprinsparet er utenlands i lengre perioder. Fra høsten 2002 til høsten 2003 bodde Kronprinsparet i London, hvor de begge studerte. Marius Borg Høiby hadde da ennå ikke begynt på skolen, og bodde med kronprinsparet i utlandet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger