Hopp til innhold

Kronprinsesse Mette-Marit: – Vaksinering er en solidaritetshandling

Kronprinsesse Mette-Marit slår tilbake mot vaksinekritikerne. Hun sier det var en selvfølge at kronprinsbarna skulle vaksineres, og mener alle foreldre bør gjøre det samme.

- Vaksinasjon er et av de viktigste virkemidlene vi har

POSITIV TIL BARNEVAKSINER: Mette-Marit var til stede ved studentkonferansen i tilknytning til den globale vaksinekonferansen GLOBVAC mandag ettermiddag.

Uttalelsene kom etter at kronprinsesse Mette-Marit hadde vært til stede ved studentkonferansen i tilknytning til den globale vaksinekonferansen GLOBVAC i ettermiddag.

– Vaksinasjoner er et av de viktigste virkemidlene vi har overfor barnedødelighet verden om. Så det er klart det er utrolig viktig at barn blir vaksinert, og at foreldre velger, ikke bare i sitt eget perspektiv, men også i et solidaritetsperspektiv, å vaksinere barna sine, sier kronprinsessen til NRK.

– Hvordan forholder kronprinsparet seg til det offisielle vaksinasjonsprogrammet med tanke på egne barn?

– Vi har vaksinert alle våre barn med den største selvfølgelighet, svarer kronprinsessen.

Blusset opp

Vaksinedebatten har preget nyhetsbildet i Norge det siste halvåret. At meslingviruset har dukket opp igjen i flere vestlige land, kan skyldes økt skepsis til vaksiner. I Norge er barnevaksineprogrammet frivillig.

I starten av mars luftet Arbeiderpartiets Jan Bøhler tanken om et prøveprosjekt med obligatorisk vaksinering av barn. Han viste til at 91 prosent av 16-åringene i Oslo har fullført barnevaksinasjonsprogrammet, og at det finnes miljøer der dekningen er lavere. For å sikre mot meslingutbrudd, må 95 prosent være vaksinert.

Bøhler påpekte at det finnes obligatoriske program i en del andre land, og at Norge ligger et godt stykke ned i sjiktet i rangeringer over dekningsgrad.

– Hvis vi innfører tvang, så risikerer vi at skeptikerne svarer at det kommer fordi man ikke har gode nok argumenter for å vaksinere frivillig. Det kan bli snakk om fritak eller at vaksinasjon ikke følges opp. På sikt kan det føre til lavere oppslutning, svarte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Vaksineskeptikere: Helt greit

Men mange vaksineskeptikere har også snudd etter at en 18 måneder gammel tysk gutt døde av meslinger. Det melder i hvert fall flere helsestasjoner.

Kjetil Dreyer grunnla vaksinaksjonen.no, som ifølge ham er Norges største informasjonsside som er kritisk til vaksinering.

Han mener det er uproblematisk at Mette-Marit som kongelig uttaler seg om dette.

– Det får være hennes mening. Hun er fri til å uttrykke sin mening, slik som vi andre er det til å uttrykke våre meninger og komme med faktainformasjon om dette temaet.

Blogger og skuespiller Sølje Bergmann

SKEPTISK: Blogger og skuespiller Sølje Bergmann har markert seg i debatten med sin skepsis til barnevaksinasjonsprogrammet.

Foto: NRK

Blogger og skuespiller Sølje Bergmann har markert seg i debatten med sin skepsis til barnevaksinasjonsprogrammet.

– Personlig er jeg mindre redd for at barna mine skal få meslinger enn at de skal få den cocktailen av medisiner som norske helsemyndigheter vil at de skal få. Jeg mener det er dårlig gjort av norske helsemyndigheter å bruke solidaritetsargumentet, og i ytterste konsekvens maktmisbruk, sier Bergmann til NRK.

Hun mener like fullt at kronprinsesse Mette-Marit må få lov til å fronte en slik sak.

– At hun snakker som kronprinsesse og som mor om dette, er bare fint, selv om vi er uenige i sak, sier Bergman.

Hva mener du? Synes du kronprinsessen står fritt til å uttrykke sin mening om vaksiner. Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

AKTUELT NÅ