Hopp til innhold

Kronprinsen deltar på omstridt elite-møte

Kronprins Haakon deltar i morgen på en konferanse med den kontroversielle Bilderberggruppen i St. Mortitz. Gruppen har fått kritikk for å være en lukket maktelite.

Kronprins Haakon

Kronprins Haakon fikk kritikk for sitt besøk i Aserbajdsjan denne uken. Nå får han kritikk for å delta på en lukket elitekonferanse i St. Moritz.

Foto: Frode Øverland Andersen / UD / Scanpix

Bilderbergkonferansen er en årlig privat konferanse med 130 inviterte deltakere som har til felles at de har eller har hatt høytstående posisjoner innenfor den politiske, økonomiske og intellektuelle sfæren på deltakerlisten.

Fra Norge har blant andre Jens Stoltenberg, Siv Jensen, Johan Olav Koss og Eivind Reiten deltatt.

Gruppen har fått kritikk fordi møtene er stengt for pressen og fordi offentligheten ikke får innsyn i hva det snakkes om.

På gruppens nettside oppsummeres møtevirksomheten slik:

Bilderberg er et lite, fleksibelt, uformelt og off-the-record internasjonalt forum der man kan uttrykke ulike synspunkter og oppnå gjensidig forståelse.

Eivind Reiten avviste i et intervju med Klassekampen i forkant av fjorårets konferanse at det foregår lyssky diskusjoner på møtene.

– Absolutt ikke. Dette er først og fremst en spennende samling som øker deltakernes forståelse av verden, sa Reiten den gang.

– Bør opptre nøytralt

Trond Nordby

- Kronprinsen er i ferd med å vikle seg inn i en høystatus overklasse, sier professor Trond Nordby.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX
Asbjørn Dyrendal

Førsteamanuensis Asbjørn Dyrendal sier det er mange konspirasjonsteorier knyttet til Bilderberggruppen.

Foto: Arnfinn Pettersen

Professor i statsvitenskap Trond Nordby har tidligere kritisert norske maktpersoner for å delta på møtet. Han reagerer på at Norges tronarving nå har takket ja til å delta på konferansen.

– Når man har et monarki bør han opptre nøytralt og ikke plassere seg i en eliteklubb som dette, sier Nordby.

Han sammenligner Bilderberggruppens felles forståelse om hemmelighold rundt møteinnholdet med hvordan medlemmene av Frimurerlosjen opptrer.

– Man vet ikke hva de snakker om og omtrent hvem som møter. De nyter hverandres selskap og besmykker sin posisjon som en elite. Kronprinsen er i ferd med å vikle seg inn i en høystatus overklasse, sier Nordby til NRK.

Konspirasjonsteorier

Hemmeligholdet rundt gruppens aktiviteter har også gitt grobunn for en rekke konspirasjonsteorier, siden man frykter at viktige verdenspolitiske avgjørelser blir tatt på bakgrunn av uformelle og hemmelige samtaler blant maktpersonene i gruppen.

– Bilderberggruppen har blitt beskyldt for å planlegge masseutryddelse av menneskeheten og planer om enda mer overtakelse og gudene vet hva, sier Førsteamanuensis i religionsvitenskap NTNU Trondheim Asbjørn Dyrendal.

Han tror folk flest vil ignorere kronprinsens deltakelse siden de ikke har noen innsikt i hva Bilderberggruppen foretar seg.

– Det er alltid grunn til å ha et kritisk forhold til at eliter møtes uten at vi vet hva de holder på med. Men det er ikke nødvendigvis all verden å være bekymret over, sier Dyrendal.

At en norsk tronarving slutter seg til den lukkede gruppen tror han ikke vil sende de aller største sjokkbølgene blant konspiratorikerne.

– Dette er en forsamling som allerede tror at Europas kongefamilie er en del av en øglekonspirasjon, sier Dyrendal.

Vil ikke kommentere

Kronprinsen var denne uken på besøk i Aserbajdsjan, en reise han ble bedt om å avlyse av både menneskerettighetsgrupper og politikere. Kronprinsen besøkte landet som leder for Norges delegasjon ved åpningen av den årlige International Caspian Oil & Gas Exhibition i Baku.

Kommunikasjonsrådgiver ved Slottet Sven Gj. Gjeruldsen vil ikke si noe om hva som blir Kronprinsens program under tredagerskonferansen i St. Moritz.

– Kronprinsen er invitert til å være til stede, sier Gjeruldsen.

– Deltar kronprinsen som privatperson eller som representant for Norge?

– Det kan jeg ikke si noe om.

– Bilderberg-gruppen blir sett på som kontroversiell av mange. Hva slags vurderinger er gjort i forbindelse med avgjørelsen om at Kronprinsen deltar?

– Det kan jeg ikke si noe om, sier en ordknapp kommunikasjonsrådgiver.

AKTUELT NÅ