Hopp til innhold

Kronprinsen stanset av politiet for å ha brutt fartsgrensen

Kronprins Haakon ble tatt i å kjøre for fort. NRK var med i bilen da det skjedde.

Hans Olav Brenner og kronprins Haakon ble stoppet av politiet i California.

Her blir Kronprins Haakon stoppet i fartskontroll av amerikansk politi med NRKs Hans Olav Brenner i passasjersetet.

Tilbake på gamle trakter i California i USA i mai, ble kronprinsens fot på et tidspunkt for tung på gasspedalen på vei fra Berkeley til Santa Cruz der han skulle gjøre opptak med NRK. Dermed ble han beordret inn til siden av en amerikansk polititjenestemann.

Med i bilen var NRKs Hans Olav Brenner for å lage portrettintervjuet i anledning kronprinsens 40-årsdag.

Ble oppmerksom på sirener

– Da vi ble stoppet, var vi på vei til Santa Cruz for å lage et innslag der kronprinsen skulle surfe. Vi satt midt i en samtale og var i våre egne tanker, men plutselig registrerte vi en sirene som indikerte at vi var ønsket til siden av veien, forteller Brenner.

– Politimannen var i kontakt med følgebilen vår, der sikkerhetsvaktene til kronprinsen satt, og jeg regner med at han ble gjort oppmerksom på hvem som satt i bilen foran.

Etter å ha vist frem «licence and registration», fikk følget reise videre med politiets formaning om å ta det roligere.

– Vær forsiktig, for jeg vet det er folk lenger sør som vil gi dere en bot for dette. Hold dere nærmere 55 mph (90 km/h) enn 70 mph (112 km/h), var beskjeden fra lovens håndhever til Norges kronprins.

– Han var veldig hyggelig, så ingen av oss oppfattet situasjonen som ugrei. Ja, den var ikke akkurat behagelig heller, men det hele gikk jo veldig greit for seg, oppsummerer NRK-journalisten.

Kronprins Haakon

Årene i California ga kronprinsen smaken på surfing. Det var på vei til surfe-mekkaet Santa Cruz med NRK i bilen, at det gikk fortere enn amerikansk politi likte.

Foto: NRK

– Kronprinsen beklager

Kommunikasjonssjef ved slottet, Marianne Hagen, sier til NRK at kronprins Haakon beklager fartsovertredelsen, men legger til at det ikke var noen involvering fra kronprinsen eller sikkerhetsvaktene som førte til at han slapp bot.

– Jeg kan bekrefte at kronprinsen kom i skade for å kjøre for fort, og derfor ble stoppet av amerikansk politi. Etter å vurdert saken, besluttet politimannen å ikke skrive ut bot. Dette var ikke noe vi eller politieskorten ba om, og vi har ingen mening om det amerikanske politiets vurdering, forklarer Marianne Hagen.

Kan gi tilsnakk eller bot i USA

Det er ikke uvanlig at politiet i USA gir advarsler i stedet for å skrive ut bøter. NRK-korrespondent Anders Tvegård anslår at kronprinsen var innenfor rammene der politiet vil kunne bruke skjønn.

– Ved fart 15 mph (24 km/t) over tillatt sone kan man få en liten bot på kanskje 100 dollar eller en advarsel. Ved 20 mphh (32 km/t) over grensa, anses det som «reckless», og da kan man vente seg større bøter, mulig inndragelse av førerkort eller et rettsmøte. Ofte kan trafikksynderne få krav om å ta noen timer på trafikkskole.

Ikke skjønn i Norge

Konstituert sjef for Utrykningspolitiet i Norge, Ole Høiby, opplyser til NRK.no at å kjøre i 112 km/t i 90-sone i Norge, vil resultere i et forenklet forelegg på 4900 kroner. Dette er nest lavest av fire bøtesatser UP opererer med. I tillegg finnes det strengere reaksjoner med anmeldelse og inndragning av førerkort.

– Skjønn opererer vi ikke med her til lands. Er man målt til å ha kjørt for fort, venter det en reaksjon av den ene aller andre typen, avhengig av hvor høy farten har vært, sier Høiby.

UP-sjefen vil ikke kommentere kronprins Haakons nylige fartsovertredelse i USA.

– Kongen har immunitet og kronprinsen kan bare stilles til ansvar overfor Kongen. Dermed kan de ikke bøtelegges eller straffes på annen måte. Det kan heller ikke medlemmer at de diplomatiske korpsene i Norge, og deres trafikkoppførsel kommenterer vi heller aldri, avslutter UP-sjefen.

Hans Olav Brenners portrettprogram av kronprins Haakon kan sees i nett-tv fra lørdag morgen 20. juli.

Hans Olav Brenner og kronprins Haakon

Hans Olav Brenner gjorde flere av intervjuene med kronprins Haakon i uformelle omgivelser.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ