Kronprins Haakon roser foreldrene for å tørre å være personlige

Kronprins Haakon Magnus mener kongeparet er gode til å følge tiden, og har gjort hoffet moderne og mer åpent. – Men vi kan alltid lytte til innspill og bli bedre.

Kronprinsen ble intervjuet av NRK i forkant av kongeparets 80-årslag.

BARNDOM SOM ARVEPRINS: I et intervju med NRK snakker kronprins Haakon Magnus om sine foreldre, og om å ha en barndom der foreldrene også er Norges konge og dronning gjennom 25 år. Foto: Geirr Larsen, NRK.

– Jeg husker mange ting fra barndommen, blant annet at moren og faren min kom hjem fra reiser som i Tanzania. Jeg fikk en frimerkesamling som jeg var veldig opptatt av, forteller kronprins Haakon Magnus til NRK i et intervju i anledning foreldrenes 80-årsfeiring.

Han roser faren, kong Harald for å ta med seg sin egen personlighet inn i kongerollen, noe som kronprinsen mener gjør det lett å relatere seg til ham.

– Der synes jeg han er veldig flink. Både temaene han snakker om og er opptatt av, men også det at han er genuint opptatt av å være sammen med mennesker, har humor og er morsom. De menneskelige trekkene som vi alle rundt ham setter pris på.

– Her var moren din for et par år siden

Ifølge kronprinsen har også moren, dronning Sonja, vist frem mer av seg selv de siste 10–15 åra, spesielt gjennom kunsten.

– Så har hun begynt å lage kunst selv, og å være kreativ. Hun er kjempeproduktiv. Holder på hele tiden.

Kronprinsen trekker også fram dronningens kjærlighet for norsk natur.

– Det er jo nesten ikke noe sted jeg kommer i Norge, uansett hvor langt fra folk, på en liten hytte et sted, så sier de:« Her var moren din for et par år siden,» ler kronprinsen.

Kong Harald og dronning Sonja feirer sine 80-årsdager
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det siste året har det blitt stilt spørsmål om de offentlige pengene som kongehuset får over statsbudsjettet brukes på riktig måte. Kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsket svar på hvordan kongehuset skilte mellom offentlig og privat økonomi.

– Etter at kongen og dronningen tok over, så har de gjort veldig mye riktig med måten de har organisert hoffet og de som jobber der. De har modernisert og gjort det mer åpent, og jeg mener at de har gjort mange tiltak som har fått dette i riktig retning.

– Så er det alltid sånn at vi kan lære og gjøre det bedre, så det er fint med debatt. Vi kan lytte til det andre kommer med av innspill, så skal vi bli flinkere, svarer kronprinsen.

Kongeparets offisielle 80-årsfeiringsfoto

Familiebilde: Det offisielle familiebildet i anledning feiringen av kongeårets 80-årsdager. Bildet ble tatt 9. mai.

Foto: NTB produksjon

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger