Kronprins Haakon beklager lovstridig boligutleie

Kronprins Haakon har i flere år tjent penger på å leie ut boliger på Skaugum, ifølge Dagbladet. Nå beklager han at han har drevet utleie av boliger uten brukstillatelse.

Det norske kongeparets 25-årsjubileum.

BEKLAGER: Kronprins Haakon beklager at han har leid ut boliger uten tillatelse.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I flere år har Kronprins Haakom hatt inntekt gjennom å leie ut boliger på Skaugum gård i Asker kommune. Men Boligene på Skaugum som leies ut i dag, kalt «Gartnerbygningene», er ikke tillat å bruke etter plan- og bygningsloven, skriver Dagbladet.

Det er snakk om fem boliger fordelt på to bygninger, som har vært leid ut til ansatte.

Ifølge Asker kommune er boligbruken i strid med plan - og bygningsloven.

– Dette har ikke vært i orden, og det er mitt ansvar, sier kronprins Haakon i en pressemelding søndag kveld.

Ikke brukstillatelse

Skaugum gård ble overdratt til Kronprins Haakon i 2002, etter at han giftet seg med Mette-Marit Tjessem Høiby i 2001. Eiendommen er på 1280 mål og består av flere titalls hus. Dokumenter Dagbladet har fått tilgang til viser ifølge avisa at boliger i Semsveien 188 A til E har vært leid ut uten ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse.

Gartnerbygningene ble også ominnredet til fem utleieboliger uten at det ble meldt til Asker kommune. Til sammen hadde kronprinsen utleieinntekter på 1,4 millioner på til sammen elleve boliger på Skaugum.

Via Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen innrømmer kronprinsen at boligutleien ikke har vært i henhold til regelverket.

– I juni 2016 satte vi i gang arbeidet med å gjennomføre de nødvendige tiltak, og søknad om ferdigattest for bygningene vil bli sendt kommunen så raskt som arbeidene er ferdigstilt, heter det i pressemeldingen, som skal ha blitt lagt ut på Slottets hjemmeside etter at Dagbladet tok kontakt om saken.

Skaugum

Flyfoto av kronprinsfamiliens bolig, Skaugum gård, i Asker. Semsvannet i bakgrunnen. Bildet er tatt i 1982.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Brukt som boliger i alle tider

I pressemeldingen heter det videre at de aktuelle bygningene i Semsveien ble oppført på 1930-tallet, og har vært byggemeldt som snekkerverksted, lager kontor, «entré og værelser», altså verksted med bolig for snekkere og deres familier.

– Dette var en vanlig måte å bygge på, og det har altså vært boliger der siden starten. (...) Det vi vet, er at bygningene i alle tider har vært brukt som boliger. Slik var det da Kronprins Harald overtok Skaugum, slik var det da Kronprinsen overtok, og slik er det i dag.

Videre heter det at det ikke hadde blitt søkt om bruksendring for de to bygningene i Semsveien i forbindelse med en gjennomgang av eiendomsmassen i 2013. Det ble derfor søkt om bruksendring i 2014. Denne ble godkjent samme år, med forutsetning om at visse tiltak ble gjennomført.

Disse arbeidene ble først påbegynt i juni i år. I pressemeldingen heter det at søknad om ferdigattest så fort arbeidet er ferdig, og at dette vil skje «i løpet av meget kort tid».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger