Hopp til innhold

Kronekursen har kollapset – Norges Bank vurderer å gripe inn

Kronekursen kollapset fra onsdag til torsdag, slik at dollaren og euroen aldri hadde vært dyrere. Etter at Norges Bank annonserte at de vurderer ekstraordinære grep, hentet kronen seg kraftig inn igjen.

Kronestykker

SVAK KRONE: kronekursen har svekket seg mye det siste døgnet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mens dollaren lå på i underkant av 12 kroner torsdag formiddag, passerte euroen 13 kroner. Det ga en svekkelse for kronen på nesten 1,50 kroner det siste døgnet.

Kronekurskollapsen ble fulgt av en uttalelse fra Norges Bank, om at vi de siste dagene hadde sett ekstraordinære forhold i markedet for norske kroner.

«På bakgrunn av dette vurderer Norges Bank løpende om det er behov for at Norges Bank skal intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner», skriver de i en pressemelding.

I tillegg varsler Norges Bank at de utvider ordningen med ekstraordinære F-lån til bankene, som gjør at de skal kunne tilby kundene billigere lån.

Nyhetene ble møtt av et byks for kronekursen, hvor du rett før klokken 13 måtte ut med 11,41 kroner for en dollar og 12,27 for en euro.

Valutaanalytiker i DNB Markets, Magne Østnor, sier at nyheten om valutainngrep kom overraskende tidlig.

– Det understreker at vi har sett et valutamarked som ikke fungerer, og at sentralbanken ser dette, sier han, og forklarer at målet med å gripe inn i valutamarkedet vil være å stabilisere kronen.

* Tall for torsdag 19.3.2020 er ikke med i grafen.

Kan måtte bruke oljefondet

Dersom Norges Bank skal gå inn i valutamarkedet, innebærer det at de kjøper og selger norske kroner.

– Troverdigheten til sentralbanken står og faller på hvor mye valuta de har. Det kan hende de må bruke oljefondet til det etter hvert, sier Østnor.

Norges Bank styrte etter en stabil valutakurs frem til på 90-tallet. Erfaringene med dette var blandet, sier Østnor.

Magne Østnor, valutastrateg.

SELGER: Valutaanalytiker i DNB Markets, Magne Østnor, sier at kronen faller kraftig på grunn av at mange investorer må selge samtidig.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Sveits har drevet med dette siden 2011. Det har vært vellykket i perioder og lite vellykket i andre. De har tidvis måttet gi opp valutamålene.

Kronesvekkelsen det siste døgnet er den kraftigste siden kronekursen ble flytende i 1992. Østnor sier det er lenge siden han har gått tom for ord.

– I dag morges var bare enda en gang med eksepsjonelle bevegelser.

Ingen jubel

Konsekvensene av kronesvekkelsen er at det blir dyrere å kjøpe varer fra utlandet, noe som gir økte priser. Samtidig får norske bedrifter mer igjen for varene de selger til utlandet.

Leder i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, sier at svak kronekurs i utgangspunktet er en fordel for deres bedrifter, men at det er en grense for alt. Han støtter derfor at Norges Bank kan stabilisere valutaen.

Koronavirus

INGEN JUBEL: Selv om en svak krone lenge har hjulpet norske industribedrifter, er det en grense for alt, sier leder i Norsk Industri, Stein Lier Hansen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Kronen kan svekke seg en god del før det begynner å bli et stort problem. Det som skjer nå er vanskelig å forstå, og vi heier ikke på at kronekursen skal gå bananas og bli enda mindre verdt.

Samtidig som bedrifter som selger til utlandet får mer igjen for varene sine, blir det dyrere for bedrifter som importerer deler.

– For bedriftene våre som selger til det nasjonale markedet, blir situasjonen verre, sier Lier Hansen.

Følger oljeprisen

Bernhardsen sier at kronen følger oljeprisen tett. Også der har prisen falt klart de siste timene.

– Det er en fullstendig kollaps. Kronen svekker seg helt enormt. Når du trodde den ikke kunne svekke seg mer, svekker den seg ytterligere, sier Joachim Bernhardsen, som er analytiker i Nordea Markets.

Rett før klokken ni torsdag morgen kostet et fat nordsjøolje under 26 dollar fatet. Det er over en dollar lavere enn under bunnpunktet i oljekrisen som varte fra 2014 til 2016. Samtidig som Saudi-Arabia varsler økende oljeproduksjon, fører koronakrisen til lavere etterspørsel.

– Det er på en måte en perfekt storm for oljeprisen. Det gir press på kronen. Skulle sentimentet for oljeprisen bedre seg, vil også kronekursen styrke seg, sier han.

Østnor tror dagens store utslag kommer av at noen har vært tvunget til å selge kroner for å få inn penger.

– Dette er et utslag av de vi ser i finansmarkedene, med det man kan kalle brannsalg, der man må selge selv om man ikke har lyst.

Utslagene blir ekstra store i morgentimene, siden det er få andre som handler norske kroner da, forklarer Østnor.

Notorisk vanskelig å forutse

Siden nyttår har kronen svekket seg 30 prosent mot euro. Østnor sier at så lenge OPEC holder oljeprisen nede gjennom den pågående priskrigen og koronaviruset fortsetter å spre uro, så vil uroen fortsette for kronen.

– Før vi vet veldig mye mer om de faktorene, så må vi vente å måtte se kronen på disse nivåene.

Bernhardsen sier at kronekursen har vært notorisk vanskelig å forutse i mer normale tider.

– Og nå er det langt fra normale tider, så jeg skal ikke uttale meg om krona styrker eller svekker seg nå. Dette er utfordrende, sier Bernhardsen.

AKTUELT NÅ