Hopp til innhold

Kritisk til politiets familievoldssenter

Torsdag åpner politiets nye senter i Oslo der de skal forebygge og etterforske familievold. Men lederen for krisesentrene som allerede finnes frykter få vil søke hjelp.

Hanne Finanger

Politioverbetjent Hanne Finanger i de nye lokalene på Stovner. Her skal ofre for familievold møte både psykologer og politifolk.

Foto: Eirik Tufteland Kroken

– Her blir det montert kameraer på veggene slik at vi kan ta avhør i dette rommet. På den måten slipper vi å bringe folk til andre steder for å avhøre dem.

Politioverbetjent Hanne Finanger viser fram det nye tverrfaglige senteret ved Stovner politistasjon i Oslo. Her skal de tilby hjelp til folk som er utsatt for vold i nære relasjoner. Politiet skal arbeide med både forebygging og etterforskning. Ved å ha psykologer og politifolk under samme tak håper de det blir et helhetlig tilbud til de som trenger det.

– Mange som tidligere har villet anmelde familievold har nok møtt en litt kjølig politivakt, og treffer mennesker som kanskje ikke kan ivareta dem etter at de er utsatt for ganske alvorlige ting, sier Finanger.

Skeptisk til politiets prioriteringer

Det håper de vil endre seg nå. Men ikke alle er udelt positive til prosjektet. Lederen i Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, frykter konsekvensene dersom politiet fokuserer for mye på straffeaspektet ved familievolden.

Tove Smaadahl

Leder i Krisesentersekretariatet Tove Smaadahl frykter få kommer dersom politiet fokuserer på straff.

Foto: Eirik Tufteland Kroken

– De fleste som kommer til oss vil bare at volden skal opphøre, de er ikke ute etter at gjerningspersonen skal straffes. Dersom politiet prioriterer straffekjeden for høyt frykter jeg at folk ikke vil oppsøke senteret.

Hun støtter seg på statistikk fra 2014 som viser at 64 prosent ikke ønsket å anmelde forholdet. De aller færreste sa det motsatte.

– Må lytte til ofrene

150.000 utsettes for vold fra noen de kjenner godt hvert år. Nylig lanserte Kripos kampanjen "Hvor lite skal du finne deg i?" som retter fokus mot nettopp vold i nære relasjoner. Smaadahl oppfordrer poltiiet til å være forsiktige i møter med voldsofre.

– Vår erfaring er at vi må lytte til offeret, gjøre henne delaktig i denne prosessen så hun tar styingen over sitt eget liv. Ikke komme med "samfunnets løsninger" og fortelle hva som er best for henne.

Skal ikke konkurrere med krisesentrene

Finanger understreker at politiet ikke vil overta virksomheten til krisesentrene. Hun håper heller de to instansene kan utfylle hverandre.

– Prosjekt "November" skal ivareta en del andre ting som ikke nødvendigvis er krisesentrenes ansvar. For oss er det viktig å fokusere på det vi kan gjøre på disse områdene. Når det gjelder de overlappende arbeidsoppgavene gjelder det å finne gode løsninger så vi ikke tråkker hverandre på tærne, sier Finanger.

Det tverrfaglige senteret for familievold åpner torsdag denne uken. Senteret er underlagt Stovner politistasjon og skal være et treårig prøveprosjekt.

AKTUELT NÅ