Representanter fra regjeringen ønsker ikke å møte Dalai Lama, men Keskitalo møtte ham torsdag ettermiddag.
– I dag er det 8. mai, selve frigjøringsdagen, dagen da Norge ble fritt fra den tyske okkupasjonsmakten. På denne dagen har vi altså besøk fra et folk som regner seg som okkupert, og norske myndigheter har ikke villet møte ham. Jeg syns det er litt beklemmende, sier Keskitalo til NRK.
Folkelig mobilisering
På grunn av Norges dårlige forhold til Kina, har regjeringen Solberg valgt å ikke møte Dalai Lama. Det har vakt sterke reaksjoner.
– Vi må forutsette at hvis myndighetspersoner møter Dalai Lama, så vil det forsinke arbeidet vårt med å normalisere arbeidet mellom våre to land, sa utenriksminister Børge Brende til NRK etter Stortingets spørretime om temaet.
Fredag ønsker samtlige partier på Stortinget Tibets åndelige leder velkommen, og folkets mobilisering er nå i ferd med å overskygge Erna Solbergs nei, mener flere eksperter.
Keskitalo var ikke i tvil om at hun, som president for Sametinget, ville møte ham i dag.
– Vi har gjort en selvstendig vurdering fra Sametingets side, om at vi ønsker å bevare vennskapet med Dalai Lama både gjennom medgang og motgang, sier Keskitalo.
Artikkelen fortsetter under videoen:
Sametingspresident Aili Keskitalo forteller at Dalai Lama ofte bruker samene som et eksempel til etterfølgelse, med tanke på hvordan de har et eget demokrati og måten de bevarer språk og kultur på.
Kommer gjerne tilbake
Midt mellom foredragene i dag møtte Dalai Lama presidenten for Sametinget, Aili Keskitalo. Dalai Lama besøkte Sametinget i Karasjok da han fikk fredsprisen i 1989. Nå kan det bli ny tur nordover.
– Men da tror jeg det må bli om sommeren, humret den tibetanske
lederen i møtet med sametingspresidenten.
Spesielt møte
Aili Keskitalo forteller at det var en veldig spesiell opplevelse å møte Dalai Lama.
– Han var en varm person og veldig folkelig, og han var lett å prate med, forteller hun, og var glad hun fikk muligheten til å invitere han.
Sara Mariell Gaup Beaska kom sammen med sametingspresidenten, og hun hadde laget joik til Dalai Lama. Joiken og denne kulturelle opplevelsen var en av gavene som han fikk av Aili Keskitalo.
Hør joiken her: