NRK Meny
Normal

Kritisk til adopsjonslov

- De valgene vi tar for vårt eget liv kan få konsekvenser på andre områder, sier Frp-leder Siv Jensen.

Frp er kritisk til ny homo-lov
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I dag ble det kjent at regjeringen ønsker å la homofile adoptere barn. I løpet av mai måned skal nemlig den rødgrønne regjeringen sende ut et forslag om at homofile kan gifte seg og adoptere barn. Lesbiske par som er gift skal også få mulighet til assistert befruktning.

LES OGSÅ: Homofile får adoptere barn

Med støtte fra Sosialistisk Venstreparti (SV) og Arbeiderpartiet (Ap) er det nå behov for ni ekstra stemmer for å få et stortingsflertall.

Men Fremskrittspartiet (Frp) er kritiske til forslaget, som trolig vil endre livet til tusenvis av homofile nordmenn.

- Det er nå en gang sånn i verden at de valgene vi tar for vårt eget liv kan få konsekvenser på andre områder. Og det er jo fortsatt ikke slik at enslige mennesker for eksempel er fullt ut likestilt i forhold til det å få barn, sier Frps formann, Siv Jensen, til NRK.

Derfor tror hun ikke at opposisjonspartiet vil ta i mot forslaget med årpne armer.

- Så jeg tror det er mange diskusjonspørsmål i denne debatten, og jeg er neppe sikker på at det vil bli full tilslutning fra Frp til regjeringens forslag, sier Jensen.

I sjokk

KrF er sjokkert over forslaget, og sier de vil kjempe med nebb og klør mot homofile ekteskap og adopsjoner.

– Vi er sjokkert over det vi er vitne til. Det er en voldsom kursdreining. Om ikke helt uventet, er det likevel overraskende at de ønsker å gå så langt som dette, sier parlamentarisk nestleder i KrF, Ingebrigt S. Sørfonn, til NTB.

– Ekteskap er over hele verden definert som forholdet mellom mann og kvinne, ikke bare religiøst, men også kulturelt, og vi ser ingen grunn til å endre på dette, sier Sørfonn.

Ønsker felles ekteskapslov

Hvis regjeringens forslag bli vedtatt på Stortinget betyr det at partnerskapsloven vil opphøre, og erstattes av en felles ekteskapslov. Dette er Venstre (V) positive til.

- Venstre har kjempet lenge for at vi skal få en felles ekteskapslov i Norge, så vi støtter regjeringen. Men vi ønsker også at man ikke tvinger trossamfunn til å gjøre ting dem er ikke er enige i. Men vi synes også det er naturlig at homofile skal ha rett til å bli vurdert som adopsjonsforeldre, som alle andre, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Fristilles

Senterpartiet (Sp) vil derimot fristille sine stortingsrepresentanter når de skal ta stilling til den nye ekteskapsloven.

- Det er slått fast i Soria Moria-erklæringen at Senterpartiet sine representanter i Stortinget og regjeringen er fritstilt i spørmsålet. Det er en komplisert og vanskelig sak, med mange enkeltelementer og den krever både grundig behandling og respekt for de ulike syn, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

- Senterpartiet sine representanter har ikke tatt endelig stilling til enkelthet til forslaget som nå ble sendt på høring, det vil vi gjøre etter at høringen er avsluttet. Og da får den enkelte ut fra egen overbevisning gi sin stemme i regjering og storting, fastslår hun.

Høyre i tenkeboksen

Også Høyre sier de i utgangspunktet er åpne for at homofile skal få adoptere barn, men er ellers i tenkeboksen i forhold til regjeringens forslag om en ny ekteskapslov.

– Vi skal ha en behandling i partiet, og ta stilling til dette i sammenheng. Konklusjonen kommer vel om et par uker, men vi lager ikke noen frist på det, sier Høyres familiepolitisk talsmann Olemic Thommesen til NTB.

Han understreker at regjeringens høringsforslag ennå ikke er presentert.

– Vi vet ikke innholdet i det, men vi kommer til å begynne å behandle dette nå. Det er en høring, så får vi ta stilling til saken etter hvert, sier Thommesen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger