Kritisk punkt i budsjettforhandlingene

Etter det NRK forstår har begge sentrumspartiene, særlig Venstre, startet arbeidet med å forberede en pause eller et brudd i forhandlingene om en budsjettavtale.

Venstre-leder Trine Skei Grande i mørket

BOM STILLE: Lite har skjedd i budsjettforhandlingene de siste dagene. Venstre-leder Trine Skei Grande og de andre partilederne har ikke møttes siden tirsdag morgen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Tirsdag morgen kom partilederne i Høyre, Frp, Venstre og KrF smilende ut av statsministerboligen etter det som ble beskrevet som et oppløftende møte i budsjettforhandlingene.

Kvelden før ble et planlagt møte med alle fire utsatt fordi Venstre og KrF krevde et nytt tilbud fra regjeringen.

Men så ble det stille.

Verken onsdag eller torsdag har partene møttes til nye forhandlinger. Kilder i regjeringspartiene har sagt at de venter på svar fra KrF og Venstre. Kilder i støttepartiene har sagt at de venter på utspill fra regjeringen.

– Vi prøver å bidra konstruktivt, og akkurat nå er det ganske krevende, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK onsdag kveld.

Ønsket nytt tilbud fra regjeringen

I dag har hun og KrF-leder Knut Arild Hareide ventet forgjeves på et nytt budsjettilbud fra regjeringspartiene, og det har ikke vært noen forhandlinger mellom de fire partiene.

Etter det NRK erfarer har begge partier, spesielt Venstre, begynt arbeidet med å forberede det som kan bli et brudd – eller en pause – i forhandlingene. Så langt har de ikke konkludert, men forhandlingene er inne i en avgjørende fase.

Lars Nehru Sand kommenterer budsjettforhandlingene

VENTER PÅ HVERANDRE: NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand sier Venstre og KrF så langt ikke har klart å fremprovosere et nytt tilbud fra regjeringen. – Dagen i dag har gått ut på at alle partier har ventet på hverandre.

KrF må trolig forankre sin beslutning i et gruppemøte før de kan bestemme seg: Skal de følge Venstre om Venstre bryter? Eller skal de forhandle videre uten Venstre?

Etter det NRK kjenner til er det så langt ikke kalt inn til gruppemøte i KrF i kveld torsdag eller i morgen fredag.

KrF-mandat om løsning med fire partier

Før helgen understreket Hareides stortingsgruppe og landsstyre at KrFs mål er en enighet mellom fire partier.

Tidligere i forhandlingene har flere kilder i Høyre og Frp spekulert i at KrF til slutt kommer til å gi budsjettet flertall ved å stemme subsidiært sammen med Høyre og Frp etter finansdebatten 5. desember, men KrF har fastholdt at de vanskelig kan se for en løsning der ikke alle fire partier er med.

Etter det NRK forstår er det fortsatt den fastlåste striden om bilpakken og det grønne skatteskiftet som gjør at forhandlingene om statsbudsjettet nærmest står bom stille.

Torsdag klokken 18 gikk fristen for tilleggsinnstillingen til statsbudsjettet ut, og for første gang kjenner ikke Stortinget til innstillingen det skal debatteres over.

SISTE NYTT

Siste meldinger