Hopp til innhold

– For få kvalifiserte voldtektsetterforskere i Oslo

Statsadvokaten i Oslo er ikke fornøyd med politiets etterforskning av voldtektssaker, viser en ny inspeksjonsrapport.

Voldtekt i Slottsparken natt til søndag 23.10

Det var en bølge av overfallsvoldtekter i Oslo i fjor.

Foto: Martin Roalsø/NRK

Ifølge rapporten er ett av problemene at de ikke klarer å rekruttere nok kvalifiserte politifolk til å bli voldtektsetterforskere, sier embetsleder for statsadvokatene, Jørn Maurud, til NRK.

– For få kvalifiserte

Statsadvokat, Jørn Maurud.

Jørn Maurud er embetsleder for statsadvokatene i Oslo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Han mener det er for få kvalifiserte politifolk som vil etterforske seksualforbrytelser, og at det er en av flere utfordringer som Oslo-politiet har.

Maurud mener at for lav kompetanse kan føre til at flere saker blir henlagt.

I fjor høst fikk voldtekter i Oslo massiv oppmerksomhet fra media og politikerne, og vold- og vinningsavsnittet politiet i hovedstaden fikk ti nye stillinger fra daværende justisminister Knut Storberget.

– Det har ikke vært enkelt for politiet å få rekruttert folk til disse viktige stillingene, og det bekymrer oss. De måtte kunngjøre stillingene tre ganger for å få folk med den erfaringen som er nødvendig, og senere måtte de senke kravene til erfaring, sier Jørn Maurud.

– Flere henleggelser

Hanne Kristin Rohde

Seksjonssjef Hanne Kristin Rohde tror ikke etterforskere med mindre erfaring er noe stort problem.

Foto: NRK

Han mener at dette indirekte kan føre til flere henleggelser.

– Vi er opptatt av kvaliteten på etterforskningen, og er ikke kvaliteten god nok, kan det hende vi må henlegge sakene, sier Maurud.

Leder for volds- og vinningsavsnittet ved Oslo politikammer, Hanne Kristin Rohde, mener dette ikke er noe problem som får følger for kvaliteten på etterforskningen.

De med mindre erfaring bruker kanskje litt mer tid i begynnelsen, sier hun, men tror ikke dette gjør kvaliteten dårligere.

Voldtektsanmeldelsene øker

Statistisk Sentralbyrå (SSB) friga for ikke lenge siden sin statistikk over anmeldte lovbrudd, og tallene for voldtekt var mildt sagt dystre: I fjor ble 1075 voldtekter anmeldt, noe som er ny rekord.

Tidligere helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen, likestillingsminister Inga Marte Torkildsen og justisminister Grete Faremo presenterte i juni regjeringens handlingsplan mot vold.

Den inneholder 35 tiltak og foreslår blant annet mer forebygging og undervisning, mer bistand til ofrene, styrking av kvaliteten i straffesaksbehandlingen i politi og påtalemyndighet og økt samarbeid mellom ulike sektorer.

Oslos byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V) uttalte til NRK tidligere i år at han ikke var spesielt imponert over regjeringens handlingsplan.

– Det er lite konkret i planen. Vi snakker om grov kriminalitet og politiet må mer ut i det offentlige rom. Det vi ønsker mest er en sentral enhet i politiet, ikke minst for hele landet for å heve kompetansen, sa Elvestuen.

AKTUELT NÅ