Hopp til innhold

Spesialtrent terrorenhet ikke varsla etter bombeangrepet

En av politienhetene som er spesialtrent til å rykke ut ved terrorangrep i Oslo, skal ikke ha blitt varsla da bomba gikk av utenfor regjeringskvartalet.

Video Varslingssystem brøt sammen

Politiets varslingssystem brøt sammen fredag 22. juli.

Det opplyser sentralt plasserte politikilder overfor NRK.

De forteller at spesialtrente politifolk i en egen utrykningsenhet i Oslo, som skal kunne bistå beredskapstroppen, aldri ble samkjørt i forbindelse med terrorangrepene den 22. juli.

Utrykningsenheten (UEH) består av politifolk i vanlig tjeneste med ekstra kompetanse, og ville gitt politiet i Oslo ekstra mannskaper med kunnskap i å håndtere terrorangrep, sikring av bygg og andre skarpe oppdrag.

– Gjorde så godt vi kunne

Stabssjef ved Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, sier politiledelsen gjorde sitt ytterste for å tilkalle alle tilgjengelige mannskap.

– UEH er en del av den ordinære ordensstyrken i Oslo, så de som var tilgjengelig ble brukt fra første stund av, sier han til NRK.

Rundt ti medlemmer av UEH-gruppa skal tilfeldigvis ha vært på jobb da bomba smalt, men kilder sier til NRK at UEH ville vært i stand til å samle mellom 30 og 40 topptrente tjenestemenn innen kort tid.

Fredriksen legger ikke skjul på at han misliker lekkasjene.

– Det er slik at nå kan ikke vi forskuttere en evaluering via medias såkalte kilder, det blir umulig å forholde seg til.

Varslingssystem kollapset

Samtidig innrømmer at han varslinga ikke gikk helt etter planen.

Den store pågangen etter terrorangrepet i Oslo førte til at det automatiske varslingssystemet brøt sammen.

– Den fikk overbelastning med alle telefoner og alarmer og slikt som kom inn til operasjonssentralen, så det er noe vi teknisk må se på, sier Fredriksen.

Dermed måtte alle kalles inn manuelt, over telefon.

Den eneste enheten med spesialkompetanse innen skarpe oppdrag i tjeneste den dagen var beredskapstroppen, og da de ble sendt til Utøya var store deler av terrorkompetansen sendt ut av hovedstaden.

Beredskapstroppen ankommer Utøya

Her kommer beredskapstroppen til Utøya.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Mangelen på ressurser kunne dermed fått store følger ved eventuelle nye angrep i Oslo.

Ifølge kilder ble andre spesialtrente grupper i politiet, som gisselforhandlere og folk som kan ta seg av mennesker i sjokk, heller ikke varslet.

Men Fredriksen ønsker ikke å svare på om alle relevante spesialister hadde blitt kalt inn dersom alle varslingsrutinene hadde fungert.

– Vi går inn i en evaluering, og kan ikke evaluere på direkten i form av ubekrefta kilder som media benytter seg av, slik fungerer det ikke, sier han.

Fryktet nytt Oslo-angrep

Stabssjefen understreker likevel at politiet var forberedt på nye angrep i Oslo.

– All erfaring fra verden for øvrig tilsier at et angrep nummer to skulle komme i Oslo i en eller annen form. Det tok vi høyde for i de disposisjonene vi gjorde rett etter at vi fikk kontroll på det første skadestedet, sier han.

Men som NRK avslørte i kveld tok det over én time fra bomba gikk av utenfor Regjeringskvartalet til Stortinget ble sikret.

Tidligere har medlemmer av UEH-gruppa i Oslo trent på å sikre mulige terrormål under terrorøvelser.

Medlemmene av gruppa er blant annet trent til å sikre viktig bygg som Stortinget, Slottet, vannverk og verdipapirsentraler.

– Annen rolle i Oslo

Likevel tar ikke Fredriksen selvkritikk på at UEH-gruppa ikke ble samkjørt etter terrorangrepet.

– De er brukt fornuftig, politiet har fått bistand fra Forsvaret til objektvakthold, og beredskapstroppen er den spisse enden.

Beredskapstroppen består av spesialtrente politifolk som skal bistå politidistrikt ved terroraksjoner og gisselsituasjoner over hele landet.

Siden troppen har base i Oslo har politidistriktets egen utrykningsenhet en litt annen rolle, mener Fredriksen.

Han avviser at det eksisterer en interessekonflikt mellom beredskapstroppen og UEH i Oslo.

– Beredskapstroppen ble oppretta lenge før utrykningsenheten, de har klare arbeidsoppgaver her i Oslo, og da må det være personifisert til en illojal medarbeider i den grad dette måtte forekomme.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ