NRK Meny
Normal

Kritiserer somlende regjering

Regjeringen somler med å få på plass en industrikraftløsning som vil redde mange arbeidsplasser. Det mener SVs Hallgeir Langeland, som kritiserer egen regjering.

Hallgeir Langeland

KRITISERER SINE EGNE: Regjeringen somler med å få på plass en industrikraftløsning som vil redde mange arbeidsplasser.

Foto: NRK

 - Jeg synes det er veldig beklagelig i forhold til den valgkampen vi førte for å få til et grønt industrikraftregime. Jeg ser det helt nødvendig nå at regjeringen har et høyere tempo, sier SVs Hallgeir Langeland til NRK Nyheter.

Industrilyder gikk gjennom ørene til mange av politikerne i valgkampen for to år siden. Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet lovet at industrien skulle få langsiktige og rimelige kraftavtaler.

Så kom de i regjering og nedtegnet det samme løftet i Soria-Moria-erklæringen.

Industrien kan flagge ut

Etter to år har lite skjedd, og store bedrifter mer enn ymter at industrilydene vil forsvinne når de flagger ut om ikke kraftavtalene kommer på plass.

Staten har etter EØS-avtalen vanskeligheter med å subsidiere kraft direkte. Derfor må regjeringen ta et krafttak for å kombinere kraftavtaler og miljø. Det vil sikre arbeidsplassene, mener Langeland.

- Jeg tror en må samarbeide med fagbevegelsen, miljøbevegelsen og norsk industri for å få fram et regime som legger vekt på klima og miljø i sterkere grad enn det en har gjort så langt, og på den måten får en et grep i forhold til ESA og EU, når en setter klima og miljø framfor bare pris, sier Hallgeir Langeland.

Stein Lier Hansen i Norsk Industri er også lei av regjeringens somling. Han mener også at et grønt kraftregime er løsningen.

- I et konsortium hvor industri og stat samarbeider om ny produksjon, og hvor industrien da skal få kraft til selvkost, er det naturlig at det stilles krav om energieffektivisering, miljøeffektivitet - motytelser for å få kraft til selvkost, og det er vi åpne for og det er ting vi må kunne forhandle og bli enige med staten om, sier Stein  Lier Hansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger