NRK Meny
Normal

Kritiserer Røe Isaksens behandling av Westerdals-saken

Trond Giske mener kunnskapsministeren burde ha grepet inn lenge før Dagens Næringsliv kom med avsløringer om privatskolen.

Trond Giske

DÅRLIG TILSYN: Trond Giske er leder i Utdanningskomiteen på Stortinget, og mener kunnskapsministeren har gjort en for dårlig jobb med tilsynet av Westerdals. Røe Isaksen innrømmer at tilsynet ikke har vært godt nok, men avviser anklager om at han skal ha visst om ulovlige transaksjoner.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I går avslørte Dagens Næringsliv at Westerdals School of Communication mellom 2002 og 2012 krevde 70 millioner mer i skolepenger fra studentene sine enn de hadde lov til. Avisen har også tidligere avdekket juks ved skolen.

At det er en avis og ikke Kunnskapsdepartementet som avdekker disse sakene blir helt feil, mener Trond Giske (Ap) som leder utdanningskomiteen på Stortinget.

– Røe Isaksen, her har du rett og slett vist utrolig dårlig politisk håndverk, sa Giske i Politisk kvarter i dag morges.

Westerdals School of Communication

Dagens Næringsliv har avslørt omfattende juks hos privatskolen Westerdals School of Communication som er eid av Anthon B Nilsen. I går ble det kjent at studenter i ti år betalte rundt dobbelt så mye som de skulle i skolepenger.

Foto: Astrid Storkås

Mener båndene til Høyre er sterke

Giske mener det er svært problematisk at brødrene Løvenskiold som eier Anthon B Nilsen, har bånd til Høyre.

– Dette er Høyres gavmilde onkler som har støttet Høyre i valgkampen. Røe Isaksen sier han ikke visste om transaksjonene hvor konsernet tok 100 millioner ut av skolen, men senere har det kommet frem at eierne i detalj beskrev disse transaksjonene i desember 2013.

Dagens Næringsliv har tidligere omtalt forbindelsen mellom Høyre og Løvenskiold.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står i Vandrehallen på Stortinget

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen avviser at han visste om transaksjonene eierselskapet gjorde fra privatskolen så tidlig som Giske mener har gjorde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Blant annet skoleeierne og kunnskapsministeren er kalt inn til høring om saken i april. Røe Isaksen avviser påstandene fra Giske, og at båndene med Løvenskiold har noe å gjøre med høringen.

– Disse såkalte båndene har ikke kontroll- og konstitusjonskomiteen spurt noe om. Jeg svarer også gjerne på dette i høringen. Det er rett og slett tull og sprøyt at båndene skulle ha påvirket departementets avgjørelse, svarte Røe Isaksen.

Nå varsler kunnskapsministeren et klarere lovverk og bedre tilsyn med privatskolene i Norge.

Ingen erstatningskrav foreløpig

Om studentene får tilbake pengene eller ikke, er fortsatt uklart. Både skoleledelsen og eierselskapet har sagt at de vil ta stilling til tilbakebetaling, dersom det kommer krav fra studentene.

Vibecke Osfoss

Vibecke Osfoss hos Westerdals sier at ingen foreløpig har fremmet krav til skolen.

Foto: Privat

En Facebook-gruppe for studenter som gikk på skolen mellom 2002 og 2012 har så langt samlet over tusen personer siden i går, og flere studenter har i tillegg vært ute og sagt at de vil ha tilbake pengene.

– Så langt er det ingen som har fremmet konkrete erstatningskrav til skolen. Vi vet ikke om, eller i hvilket omfang, vi vil bli presentert for krav, så det er for tidlig å svare på effekten nå, sier Vibecke Osfoss som er kommunikasjonssjef på Westerdals.

Skolen har selv opprettet en egen nettside hvor de ber om kontaktinformasjonen til berørte studenter. Siden i går har 300 personer meldt seg.

Regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet sier til Dagens Næringsliv at elevene først bør fremme krav direkte til skolen dersom de ønsker å få refundert deler av skolepengene.

– Hvis de ikke kommer til enighet med skolen, vil forliksrådet være den rette instans for en rettslig avklaring, sier Falch til avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger