NRK Meny
Normal

– Hvor var NHO i skattedebatten?

NHO mener det haster for regjeringen å vri investeringer fra boliger over til næringslivet. Men Frp mener utspillet kommer for sent.

Gjermund Hagesæter

Gjermund Hagesæter, finanspolitisk talsmann i Frp, reduserer gjerne skattene for næringslivet, men mener NHO ikke har støttet Frp for å få gjennomslag i sin politikk tidligere.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Skatten må likestilles slik at det lønner seg like mye å sette pengene i næringslivet som i bolig, sier NHO-direktør, Kristin Skogen Lund.

Hun mener det må bli mindre lønnsomt å investere i boliger og mer lønnsomt å putte penger i næringslivet. Og at regjeringen må skru hardere til på skattepolitikken for å flytte flere milliarder fra hus og hytter over til investeringer i Fastlands-Norge.

Det innebærer at skattelegging av boliger og hytter må ligge på samme nivå som bedrifter og aksjer.

Frp: – NHO hjelper oss ikke

Men hva det rette skattenivået burde være, har ikke NHO ønsket å fastslå ennå.

Gjermund Hagesæter, finanspolitisk talsmann for Frp på Stortinget, mener NHO har vært lite hjelpsomme i skattedebattene etter regjeringsskiftet.

– Ja, i dag er det altfor høye skatter og avgifter for næringslivet, men jeg skulle ønske NHO kunne hjelpe oss med å få til vår politikk. Det gjør de ikke her. Da vi for eksempel diskuterte formuesskatt i Stortinget fikk vi ingen hjelp av NHO, sier Hagesæter.

Historisk lave investeringer

Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er mer positiv til Skogen Lunds utspill, som Marthinsen beskriver som interessant og viktig.

– Jeg mener NHO peker på en åpenbar utfordring. Men jeg syntes det er underlig at regjeringen er så lite villige til å diskutere innretningen i skattesystemet, som kan gjøre at vi får et mer effektivt skattesystem og økt produktivitet, sier Marthinsen.

I NHOs kvartalsrapport, der 2 363 bedrifter har deltatt, ligger investeringene i Fastlands-Norge på et historisk sett lavt nivå, målt i andel av verdiskapingen.

Bedriftene viser heller ikke tegn til store investeringer i fremtiden.

– Grunn til laber NHO-støtte

Ap sier de nå er mer enn villige til å diskutere skattesystemet på nytt slik at norsk næringsliv får bedre investeringer.

Det har ikke Hagesæter i Frp stor tro på.

– Den forrige regjeringen økte skattene for næringslivet, mens vi har redusert dem. Blant annet er formuesskatten og selskapsskatten for næringslivet betydelig redusert. Men da vi hadde budsjettkampen i Stortinget hørte vi ingenting fra NHO, sier Hagesæter.

– Men når Frp ikke får drahjelp for sine skatteforslag, har det gjerne en grunn: De virker ikke godt nok. Fjerning av arveavgiften har for eksempel null dynamisk effekt på det som foregår i næringslivet, sier Marthinsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger