Hopp til innhold

Kritiserer medias Midtøsten-dekning

- Mediene har et ansvar for å forklare hvorfor det stadig sendes nye raketter mellom Israel og Gaza, sier midtøsten-ekspert Hanne Eggen Røislien.

Hanne Eggen Røislien

Israel-spesialist, Hanne Eggen Røislien, ønsker en mer informert debatt om konflikten i Midtøsten.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

- Debatten i media blir ofte veldig for eller mot, et spørsmål om man støtter Israel eller Palestina. Vi må se mer på hvorfor det ikke blir noen løsning på konflikten. For å forstå det, må man se på hvorfor Israel går så hardt til verks, hvorfor de ikke trekker ut bosetninger fra Vestbredden og hvorfor Hamas sender tusenvis av raketter over grensen.

Les også: Kamerastativet beslaglagt like før intervjuet

SE: Intervju med Shimon Peres

SE: Spekter i NRKs nett-tv

- Debatten er for lite informert

Hanne Eggen Røislien forsker på Israels forsvarspolitikk og har bodd i Midtøsten i fem år.

- Debatten rundt konflikten i Israel og Palestina blir ofte for lite informert. Jeg lurer på hvorfor det er så få som spør hvorfor og hvordan denne konflikten varer i over 60 år. Hvorfor er det så få som ser utover enkelthendelsene, spør midtøsten-eksperten.

- Det foregår mye forskning og det er mange spesialister på Palestina. Men det er veldig få som forsker på Israel, sier Røislien som savner en dypere kunnskap om Israel.

- Mediene har ansvar

- Mediene har et ansvar. Det er påfallende lite kunnskap om hvorfor dette skjer. Det er ingen annen konflikt i verden vi hører mer om. Og det er et ønske om mere kunnskap blant folk. Jeg merker det hos studentene.

Forskeren ønsker flere spørsmål om hvorfor denne konflikten er viktigere enn krigen på Sri Lanka og krigen i Kongo.

- Jeg etterlyser en debatt om hvorfor en rakett fra Gaza er viktigere enn at folk blir drept i Kongo. Media må gå bakenfor den ene raketten og fortelle hvorfor dette er så viktig.

Flere spør hvorfor dette skjer

Nils A. Butenschøn

Nils A. Butenschøn, Direktør ved Institutt for menneskerettigheter, UiO. MIdtøsten er hans spesialområde.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Nils A. Butenschøn har forsket på Midtøsten siden 1972. Han mener krigen i Gaza har ført til flere spørsmål om hvorfor konflikten mellom Israel og Palestina aldri tar slutt.

Han syntes debatten i det siste har endret seg litt. Og nettopp kveldens Spekter som ser på Israels historie og begrunnelse for krigen er med å utdype forståelsen, mener han.

- Samtidig har de dramatiske hendelsene, opplevelsene til de norske legene og de høye dødstallene skapt overskriftene i media. Men jeg merker et større ønske fra folk og medier om å forstå, og vilje til se bakenfor det umiddelbare, sier Butenschøn.

- Israel har skapt moralske konflikter hos nordmenn

- Hvorfor er denne konflikten så viktig for hele den vestlige verden?

- Det er nok en kombinasjon av at Israel har stått for oss som den rettferdige løsning og reaksjon på Holocaust. Langsomt ser man at måten Israel har utviklet seg på har skapt moralske problemer og konflikter hos folk, forklarer Butenschøn.

- Så det har vært en sympati med ofre, ønske om en trygg identitet knyttet de religiøse begrepene omkring Israel og jødefolket. De har en rolle i vår kulturelle og religiøse selvforståelse. I tillegg har vi hatt en historisk avstand og fiendtlighet til muslimene.

Du kan se Spekter i NRKs nett-tv

AKTUELT NÅ