NRK Meny
Normal

Kritiserer Høyre - jobber for Jonas

– En kneoperasjon vil bli betydelig dyrere med Høyres helsepolitikk, sier helseøkonom Terje P. Hagen. Oppdragsgiveren hans heter Jonas Gahr Støre (Ap).

Helseøkonomi Terje P. Hagen mener Høyres løsning for å fjerne sykehuskøene vil gi private sykehus makt til å presse prisene oppover og dermed gi langt dyrere operasjoner. Analysen er bestilt av Helsedepartementet og resultatene sier ser derfor selv, svarer Høyre.

Professor Terje P. Hagen ved Instittutt for helseøkonomi mener operasjoner vil bli dyrere dersom pasientene skal få hver sin sjekk å betale behandlingen sin med.

Sonja Irene Sjøli

– Det ser ut til helseministeren bruker skattepenger til å utrede andre partiers politikk, ville Sonja Irene Sjøli (H) vite i Stortinget i dag.

Foto: Høyre
Støre i Bergen

– Om Hagen kommert til at Høyres modell ikke gir billigere eller bedre tjenester, får han stå for det, svarte helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix
Bent Høie

Helsetalsmann i Høyre, Bent Høye, sier at Høyre aldri har foreslått å betale private like mye som de offentlige sykehusene får.

Foto: NRK

En av landets fremste helseøkonomer konkluderer med at Høyres politikk for å fjerne helsekøene fører til dyrere operasjoner.

Professor Terje P. Hagen ved Institutt for helseøkonomi er bedt av Helsedepartementet om å se på alternative modeller for bruk av private leverandører i helsesektoren.

– Både Høyre og Frp har foreslått at pasienter med rett på behandling, skal få en pott med penger som de kjøper tjenester for i det offentlige eller i det private. Det blir vanskelig å holde prisene nede hvis helseforetakene mister makt til å forhandle prisen, sier professor Terje P. Hagen ved Institutt for helseøkonomi.

Hagen sier at helseforetakene har klart å presse ned prisen på forskjellige behandlinger fordi de private må konkurrere om kontrakter.

Bruker skattepenger på valgkamp?

Det er helseminister Jonas Gahr Støre som har bedt Hagen om lage analysen. Høyre reagerer på at helseministeren bruker departementets penger for å finne svakheter ved partiets helsepolitikk.

I dag tok Høyre opp saken i spørretimen i Stortinget, hvor helseminister Jonas Gahr Støre møtte for regjeringen.

– Det ser ut til helseministeren bruker skattepenger til å utrede andre partiers politikk. Eller har han selv tenkt å endre regjeringens politikk for å redusere køene og få folk tilbake i jobb, spurte Høyres Sonja Irene Sjøli.

– Hagen må stå for dette

– Jeg er beredt på å endre regjeringens politikk fort. Hagen skulle skaffe et bilde av hvordan man skal få best behandling fort og til en riktig pris. Høyre tar ofte til orde for at ansatte i staten skal snakke åpent. Jeg har ikke bestilt intervjuet, og har ikke stilt spørsmålene. Om Hagen har kommet til at Høyres modell ikke gir billigere eller bedre tjenester, får han stå for det, svarer Støre.

Støre presiserte at professoren ikke har regnet konkret på Høyres forslag.

– Hans oppdrag var å se på ulike måter for finansiering. Hagen sier at om man henter inn anbud, får man lavere pris enn om man betaler stykkpris, sa Støre.

– Støtter opp om Høyres forslag

Helsepolitisk talsmann i Høyre, Bent Høie, mener Hagen bommer og konklusjonene hans er lite verdt.

– Her har helseministeren fått lite igjen for pengene. Utredningen viser ikke annet enn at staten får mer behandling igjen for pengene ved å bruke anbud. Det er positivt og støtter opp om Høyres forslag om å kjøpe mer behandling fra private, sier Høie.

Høie utdyper overfor NRK at Høyre aldri har foreslått å betale private det samme som de offentlige sykehusene får, da de offentlige sykehusene har helt andre oppgaver.

Halv pris på privatsykehus

– Det ville vært å sløse med pengene og urettferdig ovenfor de offentlige sykehusene. De offentlige satsene er ikke beregnet for å finansiere den enkelte pasient, men en aktivitet av et visst volum. Vår erfaring er den samme som Hagens: Private får dekket sine kostnader med 50–60 prosent av det operasjonen koster på et offentlig sykehus, sier Høie.

Hagens beregninger viser nemlig at en kneoperasjon i et offentlig sykehus koster rundt 10.000 kroner. Når helseforetakene kjøper kneoperasjoner fra det private er prisen presset ned til ca. 5000 kroner per operasjon, forteller Hagen.

Vil forhandle pris med NHO

Han sier prisforskjeller skyldes at det offentlige må håndtere både akutte og planlagte operasjoner. Hagen mener derfor det er viktig at helseforetakene har stor makt, så de kan prioritere og presse ned prisen.

– I Høyres modell vil staten sette satsene på bakgrunn av anbud. Dermed stemmer ikke Hagens modell, sier Høie.

Høyre ønsker at staten, ved Helfo, skal forhandle fram prisene med arbeidsgiverorganisasjonene, f.eks. Virke, NHO og Spekter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger