Hopp til innhold

Kritiserer Anundsens håndtering av informantsaken

Flere stortingspolitikere reagerer på at justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke vil svare på spørsmål om saken der politiet i Oslo lovet en informant hjelp til å få opphold i Norge.

VIDEO: Abid Raja (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener justisminister Anders Anundsen (Frp) bør svare klarere på spørsmål om politiets informantbruk.

– Han sier han ikke kan kommentere enkeltsaker, og at han verken kan bekrefte eller avkrefte at noe har skjedd. Det synes jeg er veldig mystisk fra en justisminister, sier Abid Raja (V).

Det er to uker siden NRK avslørte at politiet i Oslo har lovet å hjelpe en informant med opphold i Norge.

Raja vil ha et klart svar fra justisministeren om dette er vanlig praksis i politiet.

– Jeg skulle gjerne sett en mer fremoverlent justisminister som svarte helt klart at dette har politiet ikke gjort, eller at hvis politiet har gjort dette, så er det fullstendig uakseptabelt. Det er litt trist å se at justisministeren viker unna dette spørsmålet, sier han.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er heller ikke fornøyd med svaret han har fått fra Anundsen. Han har etterlyst en diskusjon om hvorvidt informantbruken burde vært lovregulert.

– I dag er vi ikke trygge nok på at det blir ivaretatt på en god måte. De utsetter seg for stor fare for at politiet skal få viktig informasjon, sier Ropstad.

Anundsen: – Uhørt hvis justisministeren uttaler seg

Anundsen sier til NRK at han mener regelverket er godt nok som det er.

– De må akseptere at vi er uenige. Jeg mener vi har en god ordning i dag, og det å foreslå lovfesting basert på en påstand om ett tilfelle av feil informantbehandling som er til behandling hos spesialenheten, synes jeg er å være litt vel frempå.

Spesialenheten for politisaker etterforsker nå Oslo politidistrikt, og Anundsen sier det er umulig for ham å kjenne til hver eneste informantsak.

– Det er aldri greit hvis noen går utover de rammene som gjelder for informantbehandling, men det er helt umulig for meg å kommentere enkeltsaker. Saken er til behandling hos spesialenheten, og det ville vært helt uhørt hvis justisministeren uttalte seg om det.

– Jeg har ingen grunn til å anta at politiet ikke i tilstrekkelig grad på generelt grunnlag ivaretar informantenes sikkerhet på en god måte, sier Anundsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger