Hopp til innhold

Kritikk for venninne-ansettelse

Næringsministeren blir bedt om å forklare seg til Stortinget, etter utnevnelsen av venninnen Thorhild Widvey til ny styreleder i Statkraft.

Mæland og Widvey sammen

VENNINNER: – Det er ingen hemmelighet at jeg og Monica har et nært forhold etter mange år sammen i politikken, sier Thorhild Widvey. Her sammen med Monica Mæland på en pressekonferanse.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kulturminister Thorhild Widvey og Næringsminister Monica Mæland

VENNER: Daværende kulturminister Thorhild Widvey flankert av næringsminister Monica Mæland på Gullruten i mai 2015.

Foto: Sørbø, Krister / VG

For tre uker siden ble næringslivsmannen Olav Fjell avsatt som styreleder i det statlige selskapet Statkraft. Begrunnelsen var at næringsminister Monica Mæland (H) ville ha en leder med en annen profil. I stedet utnevnte hun tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) til ny styreleder.

Frem til jul var Widvey kulturminister, og kollega med Mæland i regjeringen. Ifølge flere personer som står tett på dem begge, både i og utenfor Høyre-miljøet, blir de to sett på som gode venninner.

– Det er veldig spesielt at statsråden ikke har undersøkt sin egen habilitet i saken. Begge bekrefter jo tydelig at de er nære venner, sier leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap).

Han reagerer også på at det ikke er en substansiell begrunnelse for utskiftningen av styreleder Olav Fjell.

– Hvorfor i all verden sjekket hun ikke ut dette? Jeg skal sende et brev til Mæland og be henne forklare hvorfor hun ikke har gått til lovavdelingen med dette, sier Kolberg.

Næringsminister Monica Mæland (H) og Martin Kolberg (Ap)

Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap) sammen med næringsminister Monica Mæland (H).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Stoler på Mælands vurdering

I intervjuet med NRK sier Mæland at hun tok avgjørelsen sammen med medarbeidere i Nærings- og fiskeridepartementet, og presiserer:

– Hvis jeg er i tvil om det, så er det vanlig å kontakte lovavdelingen i Justisdepartementet. Slik tvil var det ikke i denne saken, og derfor har de ikke vært kontaktet.

Sjefen til næringsministeren, statsminister Erna Solberg, har tillit til Mælands vurdering.

– Jeg konstaterer at Nærings- og fiskeridepartementet i sin vurdering har konkludert med at kontakten mellom Mæland og Widvey ikke utgjør noen habilitetsutfordring. Ut over det har jeg ingen kommentar, skriver hun i en e-post til NRK.

Erna Solberg, Monica Mæland

Statsminister Erna Solberg (H) har tillit til næringsminister Monica Mæland (H).

Foto: Terje Reite

Nært forhold

Monica Mæland kan ha brutt loven på flere punkter, ifølge jussporfessor Beate Sjåfjell. Da hun sparket Olav Fjell og satte inn venninnen Thorhild Widvey som styreleder i Statkraft nylig. Slik beskriver tidligere kulturminister forholdet til næringsministeren.

– Det er ingen hemmelighet at jeg og Monica har et nært forhold etter mange år sammen i politikken, sier Widvey selv til NRK.

Vervet som styreleder i Statkraft er ikke en fulltidsjobb, men godtgjøres med 484 000 kroner i året. Det er et av de best betalte styrevervene staten rår over.

– Lite ryddig av Mæland

Som næringsminister er Monica Mæland generalforsamling for Statkraft og andre selskaper som eies av staten. Hun har ansvar for å utøve eiermakten på vegne av oss alle. Lederen for Kontroll- og konstitusjonskomiteen sier at inhabilitet er noe man må vurdere og ta ansvar for selv.

– Det som er vanlig i saker der det oppstår tvil, er at hun spør lovavdelingen om habilitetsspørsmålet. Det har hun avvist i denne sammenhengen. Det synes jeg er merkelig. De er jo politiske venner, og nære venner som de sier, sier Kolberg.

29. juni utnevnte næringsminister Monica Mæland (H) partifelle og venninne Thorhild Widvey (H) til ny styreleder i Statkraft.

Dasgrevyinnslag 21. juli 2016

Minner om Trond Giske

Det minner om Trond Giske-saken, mener Kolberg. Den gikk ut på at daværende næringsminister Trond Giske (Ap) satte nominasjonskomiteen under press, for å få sin venn Tore O. Sandvik inn i Telenor-styret.

– Da var de borgerlige partiene voldsomt frempå med tanke på habilitetsspørsmålet. Det var det ikke grenser på hvor mye de skulle sjekke det ut, sier Kolberg.

Videre viser han til at det har vært praksis på Stortinget tidligere, og at det derfor også i denne saken er viktig å følge opp, og finne ut hvorfor hun ikke gikk til lovavdelingen.

– Stortingets praksis tidligere er å være veldig frempå i habilitetsspørsmål, sier han.

AKTUELT NÅ